Home FOTO VIJEST FOTO Održan mimohod povodom ‘Dana ružičaste vrpce’

FOTO Održan mimohod povodom ‘Dana ružičaste vrpce’

PODIJELITE

Održana je povorka povodom ‘Dana ružičaste vrpce’ u Velikoj Gorici. Listopad je mjesec obilježavanja borbe protiv raka dojke, a prva subota u listopadu obilježava se kao ‘Dan ružičaste vrpce’.  To je dan kada žene diljem svijeta izlaze na ulice te upozoravaju javnost na problem sve većeg obolijevanja od raka dojke, posebice žena sve mlađih dobnih skupina. Mimohod je krenuo u 10 sati ispred Muzeja Turopolje i uputio se Zagrebačkom ulicom prema Pučkom otvorenom učilištu.

– Okupili smo se ovdje da bi mimohodom pokazali važnost ranog otkrivanja raka dojke. U Republici Hrvatskoj na godinu oboli 2300 žena a još gore, 900 i umre. Ako se rak na vrijeme otkrije, izlječivost je preko 90% i upravo zato je bitno da na vrijeme radimo određene prevencije a još više bitno da se educiramo. – govori Stjepan Kožić, župan zagrebačke županije.

Dan ruzicaste vrpce (1)

Manifestacija se obilježila u koordinaciji „Europa Donne“ za Hrvatsku, HLZ, Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatske lige protiv raka te Hrvatskog senološkog društva. Manifestaciju je organizirala udruga  ‘Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije’.

Udruga ‘Edukacijom protiv raka dojke’  djeluje već 14 godina i njihova je zadaća edukacija i preventiva. Zagrebačka županija također potpomaže rad udruge i bila je prva u državi koja je kupila pokretni mamograf. Rade sa mobilnim mamografom na području cijele Zagrebačke županije kao i na edukaciji o samopregledu. Rade i dezitometriju – provjeru gustoće kostiju te time rade na prevenciji osteoporoze. Sada imaju preko 2000 članica te navode kako svaki mamografski pregled dovede novu članicu.

Jasminka Mataušić,  članica upravnog vijeća udruge Edukacijom protiv raka dojke objasnila je koliko je bitna prevencija i samopregledavanje.

– Nažalost žene i dalje ne brinu dovoljno o svom zdravlju. Pokušavamo osvjestiti žene, njihove obitelji i cijelu okolinu o tome da je važno raditi na prevenciji. S vremenom se podiže svijest što pokazuje i nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke ‘Mamma’. Briga o sebi spašava ljudske živote, obitelji i cijelo društvo u cjelini.

[print_gllr id=31755]