Home Izdvojeno FOTO Održan 15. Velikogorički lovački bal

FOTO Održan 15. Velikogorički lovački bal

PODIJELITE
Foto: VG Foto

U subotu je u restoranu “Phoenix” u Starom Čiču održano druženje lovaca i prijatelja lova na tradicionalnom Velikogoričkom lovačkom balu Turopolja, Posavine, Vukomeričkih gorica, Pokuplja i Vrhovja. U prepunoj sali lovci i njihova pratnja uživali su do ranih jutarnjih sati uz ples, pjesmu, dobro jelo te tombolu s odličnim nagradama.

Foto: VG Foto
Foto: VG Foto

Tradicionalni Velikogorički lovački bal održava se već 15 godina, čak duže nego u Zagrebačkoj županiji. – Već 15 godina organiziramo i vjerujem da smo napravili zapažene rezultate jer je bal svake godine sve posjećeniji što izrazito cijenimo i želim se zahvaliti svima dobre volje koji posjećuju ovaj bal – rekao je  Josip Jančić, predsjednik Lovačkog društva “Srna” Velika Gorica.

Foto: VG Foto
Foto: VG Foto

 – Babriga i njegova ekipa počeli su s lovačkim balom i nastavili tu tradiciju i to duže traje tu na lokalnoj razini nego na županijskoj razini, oni su godinu dana prije nas, mi ćemo imati 14. po redu – potvrdio je i Marinko Šebečić, predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije.

Foto: VG Foto
Foto: VG Foto

Osim bala i večere organizirana je i tombola na kojoj je glavna nagrada bila lovačka puška karabin tvrtke Kavur. Ples srca pratile su nagrade Zlatarnice Prahir i Slastičarnica Mozart. – Imamo onu priču kao mladenci – gase se svjetla, dolazi torta, Ljude koji su godinama ovdje ples srca vraća u dane mladosti – objasnio je Josip Jančić.Lovačkibal2017 (25)

Lovačko društvo “Srna” vrlo je uspješno. Bavi se gospodarenjem i očuvanjem divljači. “Srna” ima 40 članova, a mahom je to starija populacija. Ove godine pridružila se četvorica mladih lovaca te nema brige za budućnost. – Radimo i lovimo prema planu i programu. Bitna stvar je napomenuti da smo uzgojni i vodimo računa o divljači – dodao je Jančić.

Foto: VG Foto
Foto: VG Foto

To nam je potvrdio i Boris Trupčević, dopredsjednik Lovačkog društva Srna Velika Gorica. On je lovac već 27 godina, a naslijedio je oca koji je također bio lovac. – Lovačko društvo “Srna” je jako aktivno što se tiče zaštite divljači i na prvom mjestu nam je uzgoj i zaštita divljači, a na zadnjem usta. Imamo lijep lovački dom gdje se puno trudimo, radimo na njemu. Imamo sve smješteno, centralno grijanje, a i možemo ga iznajmljivati. Gospodarimo s lovištem od 3600 hektara s tim da je lovne površine 1800 hektara. Sve više nam lovnu površinu uzimaju prometnice, dograđuju se razno razni objekti. Mi se maksimalno trudimo pogotovo sada kad je zima radimo na ishrani divljači. Nosimo kukuruz na hranilišta jer to sad najviše potrebno, i sol za srneću divljač – ispričao je Trupčević.Lovački bal 2017 (7)

 – Lov u Zagrebačkoj županiji odlično je razvijen. Lovački savez Zagrebačke županije je treći po veličini lovački savez u Republici Hrvatskoj. Brojimo od 3500 do 3600 lovaca, ovisno kako koje godine. Gospodarimo sa 69 zajedničkih lovišta, 14 državnih, još imamo dva uzgajališta. Imamo bogata lovišta, dobre, stabilne fondove divljači, imamo dobre ljude. Ustrojeni smo s osam lovnih ureda i imamo preko 85 lovačkih udruga – o razvijenosti lova u Zagrebačkoj županiji rekao je Šebečić.

Lovačko društvo “Srna” ove godine planira napraviti monografiju. – Imamo pisani dokument iz 1883. godine  kada se napravio prvi zakup na području Velike Gorice. To nam je osnova da napravimo priču o lovstvu u Velikoj Gorici, da dotaknemo duboku povijest plemstva – ispričao je Jančić.

Foto: VG Foto
Foto: VG Foto

Lovački bal dokazao je kako je lov izuzetno razvijen na širem području Velike Gorice, ali i u cijelog Zagrebačkoj županiji. Zabava je trajala do dugo u noć uz pjesmu, ples i dobro društvo. Okupljene je zabavljao VG Band.