Home Izdvojeno FOTO Obilježen peti velikogorički Dan mimoza

FOTO Obilježen peti velikogorički Dan mimoza

PODIJELITE

Pokraj Tržnog centra Velika Gorica danas se održava peti velikogorički Dan mimoza. Akciju su organizirali djelatnici Veleučilišta Velika Gorica u suradnji s Gradom Velikom Goricom, Hrvatskom ligom protiv raka, Poliklinikom Zahi te Udrugom Zdravka. Mimoze 2017 (22)Ova se akcija u Hrvatskoj održava već 10 godina, a u humanitarne svrhe prodaju se buketi mimoza. Ove godine je u Velikoj Gorici pripremljeno 400 buketa koji se prodaju po cijeni od simboličnih deset kuna. Ovom akcijom želi se ukazati na problematiku karcinoma vrata maternice i ginekoloških problema općenito. – Mi smo ove godine nabavili oko 400 komada, deset kuna je humanitarna cijena i nadamo se da ćemo sve uspjeti prodati i pomoći radu Lige za hrvatsku borbu protiv raka – rekla nam je Sanja Kalambura, profesorica s Veleučilišta Velika Gorica.

Mimoze 2017 (12) – Treba se simbolično odazvati onaj dan kad slavimo Dan mimoza te tako iskazati značaj borbe protiv raka, posebice onog raka koji napada žene. Međutim, napada i muškarce. To je sve aktualnija i sve nemilosrdnija bolest i svjedoci smo da nam sugrađani stradavaju ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Dan mimoza pokazuje naš senzibilitet prema toj borbi i ukazuje na taj problem i u našem velikogoričkom društvu i u bližoj okolici – povodom Dana mimoza poručio je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Mimoze 2017 (15)Svake godine sve više i žena i muškaraca obolijeva od različitih vrsta karcinoma, a najvažnija je prevencija. – U porastu je, ali se može prevenirati redovitim ginekološkim pregledima. Postoje danas i cjepiva protiv HPV virusa, no sve je to skupa još uvijek relativno nepoznato ljudima, pa onda često imaju nekakvu određenu odbojnost prema tome. Sigurno nešto što se može prevenirati – objasnila je Sanja Kalambura.

Mimoze 2017 (5)Ova humanitarna akcija održava se povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka grlića maternice u cijeloj Hrvatskoj. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji je na ljestvici učestalosti malignih bolesti odmah iza raka dojke.