Home Izdvojeno FOTO U narodnim nošnjama pokazivali uskršnju tradiciju i dijelili pisanice građanima

FOTO U narodnim nošnjama pokazivali uskršnju tradiciju i dijelili pisanice građanima

Cilj ove akcije bio je oživjeti stare običaje kako ne bi otišli u zaborav i mislimo da im je to zaista i uspjelo

PODIJELITE

Članovi Udruge Turopoljska tradicija iz Kosnice danas su na platou ispred tržnog centra u Velikoj Gorici odlučili građanima pokazati malo prave domaće uskršnje tradicije. Kako su najavili, obukli su narodne nošnje, pripremili košaru sa hranom po starinski te prikazivali građanima kako se nekada pripremala košara, koja se hrana stavljala u košaru za blagoslov jela te kakvi su bili običaji.

Prošle godine smo došli na ideju da se mještanima odužimo za pomoć koju pružaju Udruzi pa smo im dijelili pisanice. Sada je potekla ideja na isti način, ali da ih podijelimo građanima Velike Gorice. Željeli smo im svima poželjeti sretan Uskrs, pogotovo sada u ovoj epidemiološkoj situaciji kada smo svi zatvoreni i ograničenog kretanja.”, govori nam Filip Margić, predsjednik udruge KUU Turopoljska tradicija.

Uz druženje dijele i pisanice za građane, a koje su sami oslikali prirodnim bojama, tradicijskim načinom pa su ih tako bojali u ljusci od luka, trava i cikle. “Za sve smo koristili domaće boje. Bojati se može na različite načine s biljkama jer one sve imaju svoju boju. Uopće nam ne trebaju umjetne boje i kemija. One se dodatno mogu se i oslikati listovima trava poput djetelina i zavezati najlonkama pa skuhati u prirodnim bojama.”, dodaje Margić. Možda i vi stignete dobiti koju, ipak su ih pripremili 200!

Cilj ove akcije bio je oživjeti stare običaje kako ne bi otišli u zaborav, vratiti naše građane u neka prošla vremena kako bi se prisjetili svojih baka, razgovarati s njima o starim turopoljskim običajima za Uskrs, dati im informacije te se nadamo i nešto od njih naučiti.

Na ovaj način poželjeli su svim građanima sretan Uskrs.