Home Izdvojeno FOTO Nakon više od 30 godina okupila se generacija iz naselja Visoki...

FOTO Nakon više od 30 godina okupila se generacija iz naselja Visoki brijeg

PODIJELITE

Visoki Brijeg je naselje na samom ulazu u Veliku Goricu, no nije poanta priče o naselju, već o onima koji su živjeli u tom naselju prije više od 30 godina. Nekolicina i danas živi na Visokom brijegu, no ono što ih već godinama veže i okuplja je hvale vrijedno. To je

Generacija Velikogoričana iz naselja Visoki brijeg, rođenih između 1962. i 1969. godine, nekada je bila najaktivnija u Velikoj Gorici. Imala je svoju nogometnu momčad, svoje novine pod imenom „Kamičko“ izdane 1983. godine, svoju Ferijalnu družinu i još štošta toga. Novine „Kamičko“ su bile glasilo za cijelo naselje, pisalo se o događanjima u naselju, o kulturnim i sportskim aktivnostima, putovanjima, imale su i kutak za enigmatičare, stranice poezije i ilustracije. To je bila generacija sastavljena od sportaša, kulturnjaka i glazbenika, bogatstvo jedne sredine toga vremena, vremena kada nije bilo mobitela, kompjutora, nisu svi imali ni kućni telefon, a uvijek su znali gdje je tko i gdje se trebaju naći i kuda se ide i što se radi.U svemu tome pomogla im je i njihova meka gdje su se okupljali, a riječ je o caffe baru „Alkar“. On je bio baza, od tamo se kretalo na sve destinacije, u Alkaru su se sklapali poslovi i dogovori, prve ljubavi su se dogodile u Alkaru, u Alkaru se feštalo, za Alkar se igrao mali nogomet pod vodstvom gazde Marka kojeg se i danas svi rado sjećaju. U Alkaru se igrao prvi biljar i fliper, a navijačice su ekipu pratile po turnirima u Kutiji šibica, Kraljevcu, na ponoćnom turniru na starom betoncu Radnika i na još pun mjesta. Bilo je to vrijeme za pamćenje. Generaciju su činila djeca doseljenika sa svih strana i iz svih krajeva bivše Jugoslavije, mahom su to bila djeca radničkih obitelji, veoma skromna i nitko se nije u ničemu posebno isticao, nitko nije bio opterećen vjerom, rasom i bojom kože.

Nakon više od trideset godina, jezgra Kamička, kao nositelj svih ovih događanja, odlučila se okupiti u caffe baru ”Alkar”. Danas taj kultni kafić u Viskom brijegu vodi Markova kćer Iva, u ono vrijeme mala djevojčica, danas s oduševljenjem sluša o prošlim vremenima. Tako je u subotu drugog prosinca u ”Alkar” stiglo više od trideset bivših i sadašnjih stanovnika Visokog brijega. Uz ekipu Kamička koja se obavezno jednom godišnje okupi, druženju se pridružila i mlađa generacija koja je to s oduševljenjem dočekala. Bila je to večer za pamćenje, večer suza, smijeha, radosti….čitao se ”Kamičko”, prelistavale stare fotografije, prepričavale dogodovštine. Na razglas su se čitali zanimljivi tekstovi iz Kamička, i što je najvažnije, nije se razgovaralo o politici, o ratu, nije bilo važno tko je u kojoj stranci i odakle je. Upravo je ta neopterećenost najveća vrijednost svih tih ljudi, što je dokaz da su bili i da će uvijek ostati posebni.U ova teška vremena koja su oko nas, potrebno je uložiti samo malo dobre volje i ljudskosti, a zauzvrat dobiješ puno smijeha i trenutke kada se odmakneš od svakodnevne učmalosti i zaboraviš na sve probleme.

Generacija je dogovorila da će svake godine prva subota u prosincu biti njihov praznik, dan kada se sastaju jednom godišnje u Alkaru. Zahvaljujemo se Ivi i Bari iz Alkara što su nas trpjeli cijelu noć, ali ”Alkar” je naš drugi dom bio i ostao. Svi oni koji nisu mogli doći imat će prilike u Alkaru čitati sve brojeve Kamička koji će biti dostupni kroz desetak dana, pa uz kavicu i ”Kamičko” zasigurno ćete imati osmijeh na licu.

DOGODOVŠTINE S VISOKOG BRIJEGA

U centru naselja bio je kiosk, svaku večer smo se oko kioska okupljali, jednom prilikom smo namjerno razbili staklo na kiosku, sami pozvali policiju i čuvali kiosk do jutra da ga neko ne opljačka. Poanta je bila imati razlog za ostati cijelu noć vani.

Jednom prilikom po noći smo zidove stubišta u Domjanićevoj 1 išarali, u jutro su svi stanari bili užasnuti….ali nakon toga je pokrenuta akcija farbanja stubišta i namjera koju smo imali je uspjela.Groblje koje nam je bilo više nego blizu, služilo je za okupljanje na klupicama kod stare mrtvačnice i učilo se pušiti, tamo nas nikada nitko nije tražio, a sve se dimilo.

Na tri jezera kod aerodroma smo išli na kupanje po danu, ali i po noći, tamo su neki naučili plivati, tamo su zaljubljeni razmjenjivali prve poljupce i dodire sakriveni od očiju u dubokoj travi.

autorica: Gordana Kovačić