Home Zanimljivosti FOTO Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije svoj život posvetila je cvijeću

FOTO Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije svoj život posvetila je cvijeću

PODIJELITE

Žena, majka i kraljica Velike Gorice zasigurno je Suzana Klapšec-Macenić. Ona je najuzornija seoska žena Zagrebačke županije koja se uzgojem, proizvodnjom i aranžiranjem cvijeća bavi već 25 godina. Svoje proizvode prodaje na svome štandu na Tržnome centru, a malo je onih koji kroz sve ove godine nisu upravo kod nje kupili cvjetni aranžman.
– Uzgojem cvijeća bavim se od samog djetinjstva s roditeljima. Zadnje tri godine, našu proizvodnju, osim uzgoja cvijeća, sadnica i aranžiranja proširili smo na uzgoj sadnica povrća, a isto tako i povrća kao finalnog proizvoda. Cilj nam je u budućnosti tu proizvodnju povrća proširiti na jednu ekološku proizvodnju. Isto tako, čuvamo starinske sorte, želimo to promovirati našim kupcima. Budućnost nam je i da prerađujemo to povrće koje uzgajamo – ispričala je Suzana Klapšec-Macenić, najuzornija seoska žena Zagrebačke županije i vlasnica OPG-a.Njezin radni dan počinje u pola pet ujutro. Briga oko proizvodnje ukrade 14 do 16 sati dnevno, a proizvodnju planira i kada ode na spavanje. – Spremanje, odlazak na tržnicu. Iza povratka s tržnice obilazim proizvodnju i plastenike. Tu je i briga o obitelji, kuhanje ručka i svi ostali kućanski poslovi koje majka mora učiniti. Iza toga je povratak u plastenike i rad do kasnih večernjih sati i priprema za sljedeći dan.

Najveća nagrada joj je što njezini sugrađani cijene njezin rad i trud. – Danas sam imala susret s nekoliko kupaca koji su svih ovih godina kod nas kupovali proizvode, ali nisu znali da mi imamo toliku proizvodnju. Ostali su iznenađeni kada su vidjeli sve to. Kažu “Svaka Vam čast! To ste zaslužili koliko radite.”, jednostavno sam ugodno, ugodno iznenađena i sretna, presretna.Na ovaj izbor nije se slučajno prijavila. – Odlučila sam se prijaviti jer želim da svi naši građani i svi u Hrvatskoj vide koliko žena na selu radi i koliko je poduzetnica, koliko je ona majka, koliko pomaže našem društvu. To je jedna kompletna osoba, jedna kraljica.

Poručila je svim ženama koje žive na selu i bave se proizvodnjom da se prijave na ovakva natjecanja, da budu prisutne i pokažu što znaju. Najvažnija je promocija. – Ne idemo na nešto veliko, ne idemo brzinom, ne želimo se preko noći obogatiti jer je to u današnje vrijeme, a na pošten način nemoguće. Svojim radom ćemo puno stječi, imat ćemo svoju obitelj, što je najvažnije, a isto tako bit ćemo dobre i uzorne žene u našem društvu.”Suzana se sutra u Karlovcu natječe za titulu najuzornije hrvatske seoske žene. – Očekujem da se prezentiram u najboljem svjetlu. Pobjeda ili visoki plasman nije mi bitan. Želim upoznati žene iz svih ostalih županija. Želim vidjeti čime se one bave, želim da se podružimo. Taj dan je idealan da podijelimo svoja iskustva, da se isplačemo, da se pohvalimo i da smo zajedno. A veliki je plasman uopće što smo došle tamo i što smo odlučile prijaviti se i pokazati ono što radimo. Mislim da je to najveći uspjeh.