Home Kultura FOTO Najbolji na Turopoljskom festivalu folklora su KUD “Velika Mlaka” i KUD...

FOTO Najbolji na Turopoljskom festivalu folklora su KUD “Velika Mlaka” i KUD “Nova zora”

PODIJELITE
Foto: Foto Ljubek

U nedjelju je, u Društvenom domu Donja Lomnica, tjedan dana nakon što je održan Dan dječjeg folklorau sklopu Turopoljskog festivala folklora, održan i nastup odraslih sekcija. Na 18. smotri prikazano je 14 koreografija koje su izveli KUD “Nova zora”, KUD “Mičevec”, KUD “Slavuj”, KUD “Stari grad”, KUD “Ščitarjevo”, KUD “Veleševec”, KUD “Gradići”, KUD “Čiči”, KUD “Dučec”, KUD “Velika Mlaka”, FA “Šiljakovina, FA “Turopolja” te Ogranak seljačke sloge Buševec.

Članovi KUD-a “Velika Mlaka” s koreografijom “Na sjajnoj mjesečini” osvojili su prvo mjesto u kategoriji koreografiranog folklora. Drugo mjesto zauzeli su domaćini, KUD “Nova zora” s koreografijom “Lepo moje Turopole”, a treće FA “Turopolje” s koreografijom “Sva su sela oko Kupe bela”. U kategoriji izvornog folklora prvo mjesto osvojio je KUD “Nova zora” s prikazom “Jurjevo u Donjoj Lomnici”, drugi je bio KUD “Veleševec”, a treći KUD “Slavuj”.– Danas ćemo se predstaviti našim “Jutrom na Savi”. Prikaz običaja nekadašnjeg odlaska na Savu i pranja veša. Svega onoga što se u rano jutro događa – pranje veša, ribiči na Savi, tamburaši se vraćaju sa svadbe i tu se događaju raznorazne stvari – jedan izvorni običaj Posavine – prije izvođenja ispričala je Snježana Marcijan, predsjednica KUD-a “Slavuj”.

Kroz nastupe, KUD-ovi su prikazali svaki dio Lijepe Naše – Sesvetsko prigorje, Bilogoru, Turopolje, Posavinu, Banovinu, Liku, Pokuplje, Srijem, otok Pag, ali i plesove gradišćanskih i Bunjevačkih Hrvata. Nastupilo je 430 izvođača.– Ove godine ćemo na smotri Turopoljskog festivala folklora nastupiti s koreografijom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Koreografiju je postavila Valentina Šepak Molnar, bivša članica Ansambla Lado – zove se “Bilogorom ladnom vodom”. U principu sam početak prikazuje mističan dio. Četiri djevojke koje oko rijeke, oko vode plešu mističan ples – ispričala je Sanja iz Ogranka seljačke sloge Buševec.

FA Šiljakovina predstavila je kraj Sesvetskog Prigorja. – FA Šiljakovina će se ove godine predstaviti s Pjesmama i plesovima Sesvetskog Prigorja – “Lepa moja gora zelena”. Ove godine ansambl će se predstaviti s jednom mlađom ekipom, ali vrlo srčanom, veselom i rasplesanom 24 plesača i pjevača – rekao je Dubravko Radić, umjetnički voditelj FA Šiljakovina.Festival je organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Županijska smotra izvornog folklora održat će se u Svetom Ivanu Zelini, a koreografiranog u Velikoj Gorici.

Koreografije:

 1. FA “Šiljakovina”, Koreografija: LEPA MOJA GORA ZELENA
 2. Ogranak seljačke sloge Buševec – Koreografija: BILOGOROM LADNOM VODOM
 3. KUD “Nova zora”, Koreografija: LEPO MOJE TUROPOLE, Izvorni prikaz: JURJEVO U DONJOJ LOMNICI
 4. KUD “Mičevec”, Koreografija: OKOLO FILEŽA
 5. KUD “Slavuj”, Izvorni prikaz: JUTRE NA SAVE
 6. KUD “Stari grad”, Koreografija: KOLO IGRA
 7. KUD “Ščitarjevo”, Koreografija: PJESME I PLESOVI ŠČITARJEVSKOG KRAJA
 8. KUD “Veleševec”, Koreografija: VELEŠEVEC, SELO OD DAVNINA
 9. KUD “Gradići”, Koreografija: MALO MISTO PODNO VELEBITA
 10. KUD “Čiči”, Koreografija: IGRA KOLO DEVET DJEVOJAKA
 11. KUD “Dučec”, Koreografija: PERJATO, RASPERJATO
 12. FA “Turopolje”, Koreografija: SVA SU SELA OKO KUPE BELA
 13. KUD “Velika Mlaka”, Koreografija: NA SJAJNOJ MJESEČINI JESENJOJ

Foto: Foto Ljubek