Home Izdvojeno FOTO Na imanju Mikulčić počela vinogradarska godina

FOTO Na imanju Mikulčić počela vinogradarska godina

PODIJELITE

Jučer je na imanju Vlade Mikulčića obilježen početak nove vinogradarske godine. Organizatori ovogodišnje manifestacije Vincekovog su Udruga vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica i Plemenita opčina turopoljska, a to je druga godina zaredom da je organizirano u suradnji s POT-om. Plemeniti Turopoljci su ovu tradiciju imali stoljećima unazad.Vincekovo 2017 (2)– Već tradicionalni običaj je da vlasnik vinograda prvi put u novoj godini pohodi vinograd 22. siječnja na blagdan Svetog Vinka, koji je inače i zaštitnik vinogradara i vinara. Kao što ste mogli vidjeti mi smo danas prvom rezidbom, a običaj je da to bude domaćin, orezali simbolično jedan trs i time smo započeli novu vinogradarsku godinu. Nakon toga smo trs okitili sa špekom i kobasicom. Nadamo se da će tako lijepo izgledati vinograd i tijekom ove godine – ispričao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica.

Vincekovo 2017 (4)Vinograd i loza su blagoslovljeni govoreći litanije. Kroz svečani ceremonijal zamolili su svog nebeskog zaštitnika da podari da im ova godina bude isto kao i prošla, ako ne i bolja. Vinograd je posvetio velečasni Stjepan Tenšeki, župnik župe Sveti Martin.Vincekovo 2017 (1)– Na mom imanju ovo je već drugi puta da počinjemo vinogradarsku godinu s obzirom na to da je gradnja ovog objekta počela prije dvije godine. Naravno, on nije završen i neće još dugo jer su ulaganja ogromna. Nadam se da ćemo ovu tradiciju proslave i vinogradarskih i vinskih svetaca obilježavati upravo u mom vinogradu koji je zasađen našom autohtonom sortom škrlet. Moram se pohvaliti da sam prošle godine nakon desetogodišnjeg upornog i mukotrpnog rada i mnogo edukacije postigao i vrlo dobar rezultat jer sam na izložbama vina diljem Lijepe Naše osvojio i osam zlatnih diploma – objasnio je Mikulčić.

Vincekovo 2017 (19)

Vinogorje Vukomeričke gorice prošle je godine imalo izvanredne prinose i rezultate jer nije toliko stradalo od mraza.Vincekovo 2017 (8) Mikulčić je ispričao kako Udruga vinogradara i vinara Grozd trenutačno broji oko sto članova. Pozvao je sve zainteresirane da se jave. Oni kontinuirano rade na izobrazbi svojih članova. – Prvo ovogodišnje predavanje tradicionalno je “Rezidba, gnojidba i zaštita vinograda”. Imat ćemo i drugo predavanje na kojemu ćemo naše članove upoznati s nadolazećom pošasti za nas vinogradare, a to je bolest fitoplazma, poznatija kao zlatna žutica – poručio je Mikulčić.Vincekovo 2017 (18)Gosti su na proslavi Vincekovog kod Mikulčića pili kuhano vino, jeli gulaš te se družili uz dobru glazbu. Kako je bilo ove godine, pogledajte u galeriji.