Home Izdvojeno FOTO Međunarodni festival folklora: Nastupili folkloraši iz sedam europskih zemalja

FOTO Međunarodni festival folklora: Nastupili folkloraši iz sedam europskih zemalja

PODIJELITE

Na 14. Međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici su proteklog vikenda nastupili folklorni ansambli iz Grčke, Makedonije, Italije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i Hrvatske. Festival je otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, a s prvom izvedbom nastupio organizator FA „Turopolje“, koji se predstavio koreografijom „Pjesme i plesovi Banovine“ i festival zatvorio koreografijom „Pjesme i plesovi Šišljevića“. Suorganizator festivala, FA Šiljakovina, prikazao je koreografije Like te pjesme i plesove Šiljakovine.

Nagradu za najbolje koreografsko izvođenje i glazbenu izvedbu dobila je talijanska Folklorna grupa „ I canterini di Brolo“ sa Sicilije, predstavljajući svoj poznati narodni ples Tarantellu, koja se pleše u varijantama troosminskom i šesteroosminskom taktu.

Folklorni ansambl „Broda“ iz Slavonskog Broda imao je najbolju kostimografiju i vokalnu izvedbu, a KUD „Oton Župančić“ iz slovenske Vinice najbolju instrumentalnu izvedbu.

Nagradu za opći scenski dojam dobila je FG „Halastra“ iz grčkog Soluna, dok je makedonska FA „Mirčev Acev“ iz Prilepa imala najbolju tehničku izvedbu plesa.

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ iz Bihaća dobilo je nagradu za izvornost izvedbe.

RAZBIJANJE BARIJERA

– Osnovni cilj ovog festivala je ponuditi svoju baštinu i naučiti nešto iz baštine drugih naroda. Svekolika baština visoko je inspirativna za sve narode, a zavisna je o onome koliko je tko prepoznaje u kulturnom, obrazovnom, znanstvenom, turističkom, obrtničkom i privrednom segmentu. Ona je važna i za iskazivanje što smo mi na svojim prostorima i što su drugi na drugim prostorima i koliko smo svaki od nas osobno veliki u malim okolnostima. Izuzetna vrijednost ovog festivala i sličnih manifestacija je što se kroz njega, njeguje solidarnost i poštovanje među ljudima i grupama, a kroz tonski izričaj pjesme i glazba razbijaju se sve jezične i kulturološke barijere – ističe voditeljica Folklornog ansambla Turopolje, Zlata Cundeković.

Na Međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici do sada je sudjelovalo 118 različitih folklornih KUD-ova, ansambala i grupa iz 24 zemlje svijeta, od Novog Zelanda do Južne i Sjeverne Amerike.

[print_gllr id=15424]