Home Izdvojeno FOTO Mariachi los Caballeros otvorili 14. Brass festival i oduševili publiku

FOTO Mariachi los Caballeros otvorili 14. Brass festival i oduševili publiku

VG Brass je jedan od rijetkih festivala u ovom dijelu Europe koji promovira brass instrumente, a okuplja najveće umjetnike iz Hrvatske, Amerike i Europe

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Jučer je počeo 14. Velikogorički Brass festival koji svake godine okuplja zaljubljenike u limenu puhačku glazbu i vesele latinoameričke zvukove. Za početak festivala i službeno otvorenje bili su zaduženi Los Caballerosi, već dugogodišnji sudionici na ovom festivalu.

VG Brass festival slavi 14. godina

Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj Velikogoričkog Brass festivala govori nam da je zbog novog koncepta cilj festivala bio utrošiti sredstva na hrvatske umjetnike i opustiti publiku. Sam festival ove godine slavi već 14. uspješnu godinu, a sve je počelo od jednostavne ideje. “Radim u umjetničkoj školi i u razgovoru s današnjim partnerom na festivalu smo shvatili kako bi bilo zgodno da u Hrvatskoj postoji nešto posvećeno limenim puhačkim glazbalima jer su ona vrlo bogata. Cilj bi bio da se senzibilizira javnost. Kod nas su limena glazbala malo nepravedno zapostavljena. Kad nekome kažeš da sviraš trubu, svi misle da sviraš na sprovodima, a zapravo to obuhvaća jazz, klasiku i latinoameričke zvukove. To sada traje već 14 godina.” govori Špoljar.

Priznaje i kako u početku nitko nije znao o čemu se radi, niti je tko znao što znači Brass. “Prve godine je to prepoznala struka, tu bitnost, jer je vidjela da će to izrasti u jedan eminentan festival, što je i postao. Drago nam je vidjeti da i šira publika dolazi na evente, građani uživaju, a festival se širi.”

Dražen Kurilovčan, jedan od utemeljitelja Brass festivala govori kako su u početku počeli vrlo skromno da te nisu niti sanjali da će na ovom festivalu prisustvovati toliki eminentni umjetnici i svojim muziciranjem uveličati njihov festival. “Moram priznati da sam prezadvoljan organizacijom, a ovo je prilika da zahvalimo i Gradu Velikoj Gorici, Zagrebačkoj županiji i Ministarstvu kulture koji nas svih ovih 14 godina prate i financijski podupiru.

Ovo je prije svega jedan od rijetkih festivala u ovom dijelu Europe koji promovira brass instrumente, to je prva stvar po kojoj se razlikuje, a uz to okupljamo najveće umjetnike iz Amerike i Europe koji dolaze sudjelovati. Trudimo se poticati kompozitore diljem Europe i Amerike da po našoj narudžbi stvaraju novu glazbu za brass instrumente, pod uvjetom da je ta glazba posvećena Velikogoričkom brass festivalu. Time nastojimo promovirati naš grad po cijelom svijetu.”

Oduševljena publika i svirači

Osim publike, oduševljeni su i svirači, pa tako i Franjo Vinković, trubač Los Caballerosa. “Ovdje je uvijek prekrasno doći, zahvaljujem se organizatoru i predivnoj publici koja nas uvijek izuzetno toplo dočeka i koja nam daje energiju i poticaj da nastavimo s našim dugogodišnjim radom i dalje.”, govori.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Alilović Ivana, potvrdila je ono što svaki član publike misli – treba nam još ovakvih događanja. “Moram priznati da je ovolika publika oduševila i sudionike i izvođače koji su nakon dvomjesečne stanke prvi puta izašli na pozornicu. Željni smo ovakvih događanja, ovakve aktivnosti koje su se provele večeras, i koje će se provesti u narednom periodu će sigurno osvježiti našu scenu.”