Home Vijesti FOTO Manji troškovi i veća briga za prirodu: Distributivni centar dobio solarnu...

FOTO Manji troškovi i veća briga za prirodu: Distributivni centar dobio solarnu elektranu

Gotovo sto posto troškova im je činila električna energija te već u dva mjeseca primjećuju velike uštede

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je obišao Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu na čijem krovu je postavljena nova sunčana elektrana snage 200 kW. Namjena sunčane elektrane je proizvodnja električne energije koja se koristi za vlastite potrebe građevine na kojoj se ista nalazi.

Očekivana godišnja proizvodnja električne energije ove elektrane je oko 234MWh. Nalazi se na kosom krovu Distributivnog centra uz praćenje nagiba krovišta, a podijeljena je na 36 nizova fotonaponskih modula s različitim brojem modula po nizu.

Objasnio je to i direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac koji navodi kako je postavljanje sunčeve elektrane treća faza njihovog razvoja uz uspostavljanje i korištenje drugih obnovljivih izvora. Istaknuo je i važnost ove faze za budućnost poslovanja. “Prednosti obnovljivih izvora energije su nešto što ne treba niti napominjati jer su svima dobro poznate. Solarni paneli su nešto što smo željeli pokrenuti praktički od početka rada s obzirom na to da nam je 99% troškova upravo električna energija. Za opstojnost distributivnog centra i našu financijsku stabilnost, ali i ponudu konkurentnih cijena, ovo je vrlo važno. Ukoliko bude potrebe za širenjem, a nadamo se da bude, možemo iskoristiti još polovicu krova za solarne elektrane.”, govori Bunjevac.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako je uvođenje solarnih elektrana na Distributivnom centru odlična i važna investicija. “Došlo je takvo vrijeme da moramo učiniti što više da smanjimo troškove. Po prvim pokazateljima smo smanjili oko 75% troškove, a s boljim vremenom će režije biti još manje. To je ekonomska korist, ali i velika korist po pitanju zaštite okoliša.”, zaključuje Kožić.

Ulaganje u postavljanje solarnih elektrana velik je i važan korak za Distributivni centar u Rakitovcu, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju.