Home Kultura FOTO Manifestacija Noć knjige održava se već šestu godinu

FOTO Manifestacija Noć knjige održava se već šestu godinu

PODIJELITE
Foto: Ilustracija / Arhiva

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica u petak je počelo obilježavanje manifestacije ”Noć knjige”. Već šestu godinu ta se manifestacija provodi na Dan hrvatske knjige i Međunarodni dan knjige. Ove godine obilježavanju su se, uz knjižnice, priključili antikvarijati, izdavači, vrtići, škole pa čak i kaznionice.

– Čita se na svakom koraku. Cilj je populariziranje čitanja knjige kako bi ona bila ponovno u centru zbivanja i interesa, pogotovo onih najmlađih – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katja Matković Mikulčić. Na upit je li svaka knjiga dobra knjiga, Matković Mikulčić je odgovorila da se o ukusima ne raspravlja, ali da svaka knjiga ima svog čitatelja, pitanje je samo kako pronaći put do tog čitatelja – Netko voli znanstvenu fantastiku, a netko uopće ne uživa u tom žanru, netko voli ljubiće, a ne voli krimiće i obratno. I veliki autori su pisali i bolje i lošije knjige. Danas je dosta jednostavno tiskati knjigu pa izlazi mnogo knjiga koje nemaju veću literarnu vrijednost, ali predstavljaju zadovoljstvo nekome tko je napisao – možda mu je to bio neki odušak ili biblioterapija, možda je ostavio neko svjedočanstvo i nekome će to nešto značiti. Neke razvikane knjige i nisu toliko dobre jer iza njih stoji dobar marketing – rekla je ravnateljica.Manifestacija je u petak počela spletom jurjevskih pjesama FA ”Turopolje”, predstavljanjem autorice Ane Lovrenčić na ”Čitanju bez korica”, zatim razgovorom s članovima Planinarskog društva Horizont te prigodnim Književnim pub kvizom koji je ostvaren u suradnji s Goričkim klubom mladih.Pjevačica Ana Lovrenčić je tekstopisac, piše poeziju, izdaje i radi kao lektorica – Pišem povremeno, a izdajem rijetko pa sam iznenađena, ali i polaskana večerašnjim pozivom. U zadnje vrijeme i sama malo čitam onoga što bih htjela čitati, a više što mi posao donosi, no od naših autora preporučujem Stašu Aras i Nataliju Miletić – rekla nam je Lovrenčić i otkrila da inspiraciju za pisanje pronalazi u dramama – Nešto što te izbaci iz cipela, što nije predvidljivo i nije svakodnevica nego nešto što duboko uzburka naše osjećaje.Ana Lovrenčić pjevačica je u bendu Mixed up Mary, a možete ih poslušati u utorak 25. travnja u klubu Pločnik u Zagrebu gdje će održati samostalni koncert.

Jučer su se u sklopu manifestacije Noć knjige u Knjižnici Galženica prodavale knjige hrvatskih autora iz knjižničnog revizijskog otpisa po simboličnoj cijeni od 5 kuna.Sutra u 10 sati bit će posljednji književni susret u okviru programa Noći knjige, a to je matineja Dječjeg odjela za one koji žele čitati više. – Riječ je o književnom susretu s književnikom Krešimirom Butkovićem i predstavljanju njegove nedavno objavljene knjige za mlade “Bornin vremeplov”, znanstveno-fantastičnog romana koji je nastao na ideju autorova nećaka Borne Butkovića. Odlikuje se napetošću radnje, emocionalnošću i te je izuzetno televizičan i filmičan pa se nadamo da ćete svi biti oduševljeni Borninim putovanjem kroz vrijeme. Susret će se, umjesto u Dječjem odjelu, iznimno održati u prostoru Središnjeg odjela za odrasle – rekla je Ivana Grubačević iz Gradske knjižnice Velika Gorica.