Home Vijesti FOTO Mali ”Žireki” znaju kako sačuvati prirodu

FOTO Mali ”Žireki” znaju kako sačuvati prirodu

Odgojiteljica savjetnica u DV ''Žirek'', Željka Barač, kaže da su osobito zadovoljni i sretni što kod djece razvijaju svijest da su moćni i da imaju snagu utjecati na očuvanje prirode i okoliša.

PODIJELITE

Dječji vrtić ”Žirek” danas obilježava Eko dan. Prije dvije godine postali su dio velike obitelji Eko škola i ovo im je prva obnova statusa. Ovaj tjedan pripremili su izložbe, sadili su cvijeće i drveće, učili kako prirodu učiniti ljepšom i sačuvati njezine vrijedne resurse.

Sara koja ima 5 godina i godinu dana mlađa Kaja, znaju što trebaju raditi dok peru zubiće. – Ja kad perem zube onda svaki put zatvorim vodu, pastu i spremim četkicu – rekla nam je Sara. – Kada perem zubiće, ja vodu zatvaram – dodala je Kaja.Odgojiteljica savjetnica u DV ”Žirek”, Željka Barač, kaže da su osobito zadovoljni i sretni što kod djece razvijaju svijest da su moćni i da imaju snagu utjecati na očuvanje prirode i okoliša. – Iako je to mali kamenčić u mozaiku, djeca su svjesna da ukoliko bace papir u papirka, sačuvat će šumu, ukoliko zatvore vodu dok peru zubiće, sačuvat će čistu, pitku vodu. Vjerujemo da će naši Žireki u budućnosti nastaviti ovim stopama – rekla je Barač.

U područnom objektu vrtića u Koprivničkoj cijelo prijepodne trajao je prigodni program. Djeca su se družila, igrala i predstavila svoje radove.– U svih naših pet objekata imamo izložbe vezane uz eko odgoj gdje su od raznih recikliranih materijala napravljene razne skulpturice, cvijeće, ptičice, leptirići tako da i kod nas u dvorištu se može vidjeti dio instalacije, odnosno onoga što su djeca radila – rekla nam je Sandra Crnić, ravnateljica DV ”Žirek”.

U vrtićima su posadili i 20 sadnica hrastova, zahvaljujući donaciji Hrvatskih šuma. Sadili su cvijeće i uredili okoliš. Djeca u Žireku doista žive u skladu s prirodom, jer osim što tijekom godine uče o održivosti energije i očuvanju okoliša, brinu i o svojoj gredici u gradskom vrtu.– Djeca sama uzgajaju određene povrtnice i bilje zalijevaju, uređuju i bave se s tim, a bavimo se i tradicijskom kulturom što možemo vidjeti u svim našim prostorima u vrtiću – rekla nam je ravnateljica.

Željka Barač ispričala je čime su se sve bavili otkako su prije dvije godine dobili zelenu zastavu i status Eko škole. – Ove dvije godine radimo intenzivno na razvoju ekološke svijesti kod naše djece kroz čitav niz aktivnosti, od prikupljanja otpadnog materijala kojeg smo koristili za izradu različitih didakti i igračaka, do razvrstavanja otpada, uključivanja u različite humanitarne akcije prikupljanja čepova za oboljele od leukemije, suradnja s bio udrugom Tur od koje smo nabavljali autohtono sjemenje koje smo sijali u našem vrtu.

S toliko aktivnosti iza sebe i novima koje tek slijede, ne sumnjamo da će ”Žirek” opravdati status Eko škole.