Home Izdvojeno FOTO LOVAC NA AVIONE Odbili ga 19 puta zaredom, ali se zainatio...

FOTO LOVAC NA AVIONE Odbili ga 19 puta zaredom, ali se zainatio i postao najbolji u Hrvatskoj

PODIJELITE

– Fotografijom se bavim desetak godina, dok sam se posljednjih šest mjeseci posvetio snimanju aviona. U tome sam postao uspješan, ali isključivo nakon što sam se ozbiljno zainatio – priča nam Alan Grubelić i otkriva detalje.Alan Grubelić - Lovac na avione

 

Krajem siječnja, 49-godišnji Alan, inače manager u Croatia Airlinesu, odlučio se specijalizirati u svojoj najdražoj zanimaciji – fotografiranju. Povezao je ugodno s korisnim i postao planespotter, pravi ‘lovac’ na avione.

Alan Grubelić - Lovac na avione– Imam pristup platformi, što mi je u sklopu radnog mjesta. Odluka je pala i intenzivno sam počeo fotografirati avione. Na početku nisam imao uspjeha. Fotografije sam slao na najpoznatije svjetske internetske stranice vezane uz zrakoplovstvo: Airplane pictures, Jetphotos, Airliners, ali sve su mi odbijali. Tako mi je Airplane pictures odbio čak 19 fotografija za redom, s objašnjenjem da nisu dovoljno kvalitetne – priznaje nam Alan, koji od svega nije odustao, već je želio pokazati kako može znatno bolje. Sve potrebne materijale za edukaciju pronašao je na YouTubeu. Ubrzo se i dokazao.

Alan Grubelić - Lovac na avione

 

aa– Pet do šest dana sam intenzivno vježbao preko airplane photo editinga. Nakon toga sam počeo drugačije fotografirati, vodeći računa o svakoj sitnici. Odmah nakon što sam poslao prvu fotografiju, ona je postala izbor urednika. U tri mjeseca sam prikupio 11 takvih fotografija, takozvanih ‘eye catchera’, a sada sam jedini njihov hrvatski ‘Full Member’ – naglasio je Grubelić, dodavši kako mu je najteže bilo usavršiti oštrinu detalja, a bez čega nema prolaza. Fotografija će, primjerice, biti odbijena čak i ako se na njoj kristalno jasno ne vidi oznaka zrakoplova.Alan Grubelić - Lovac na avione

___– Sve mora biti oštro ‘picikato’, a opet prirodno. Kadar mora biti zanimljiv, baš kao i nebo, koje ne smije biti sivo ili plavo bez oblaka. Fotografija zatim mora biti obrađena prema svim njihovim standardima – kaže ovaj planespotter, ističući kako mu je sve to samo odskočna daska u zanimljivom svijetu zrakoplovne fotografije.

[gmedia id=88]