Home Izdvojeno FOTO Kardinal Bozanić posvetio crkvu u Mičevcu

FOTO Kardinal Bozanić posvetio crkvu u Mičevcu

PODIJELITE
foto: Arhiva

Crkvu Svetog Benedikta opata u Mičevcu sinoć je krstio Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i kardinal. U svečanoj atmosferi, Bozanić je preuzeo ključ čime je započeo svečano posvećenje crkve te je predvodio slavlje na kojem su prisustvovali svećenici i bogoslovi, mještani Mičeveca  i mnogi drugi gosti – folkloraši, vatrogasci, branitelji, ali i mještani iz susjednih mjesta. Misno slavlje započelo je u 19 sati i trajalo je do dugo u noć.

posvecenje-crkve-micevec-40

 – Ovaj događaj znači jako puno za mjesto kao što je Mičevec. Ovo je završetak priče koje je počela 2002., odnosno gradnjom 2005. godine. Ove godine crkva je završena i ovo je bio zadnji korak – posvećenje crkve. Imali smo kardinala Bozanića u gostima i brojne uzvanike što znači jako puno za malo mjesto – rekao je Neven Caganić, predsjednik Mjesnog odbora Mičevec.

posvecenje-crkve-micevec-86

Kako je crkva u Jakuševcu, u koju su mještani Mičevca odlazili na mise, postala premala za sve vjernike, došlo je do potrebe za izgradnjom nove, a ta ideja traje od 1995. godine kada su se mise u Mičevcu služile i u Društvenom domu. Kasnije su se misna slavlja počela služiti u Crkvi Svetog Benedikta koja je bila u izgradnji.

posvecenje-crkve-micevec-72

 – U nazad zadnjih godinu i pol dana kompletno je uređen sav interijer crkve, a prije nekoliko dana završene su i stepenice s grijačima te su time radovi  privedeni kraju. S obzirom da stanovnici Mičevca, pogotovo stariji, idu u crkvu u velikom broju gradnja ove crkve nastala je iz potrebe starijih mještana koji više nisu mogli ići na mise u Jakuševec. Moram naglasiti da sama crkva nije mjesto na kojem se održavaju samo Svete mise nego imamo i dodatne prostorije u kojima se održavaju prigodne akademije i izložbe pa možemo reći da je sama crkva mjesto jednog duhovnog okupljanja mještana Mičevca, ali i njegovih gostiju – objasnio je Neven Caganić.

posvecenje-crkve-micevec-10

 – Kao što je i župnik večeras govorio, za sve je zaslužno zajedništvo pa smo tako kroz sve ove godine uspjeli preći sve prepreke na koje smo nailazili u gradnji, od građevinskih do pravno-imovinskih te smo došli do toga da smo danas posvetili crkvu, ovo je njezino krštenje, ona je od danas ušla u adresar crkava na području Republike Hrvatske. Kada sam predavao ključ nadbiskupu rekao sam da mi ulazimo u jedan hram u kojem ćemo pronaći milosrđe koje je potrebno svima nama, ali i novi put, novi pravac u našem životu koji će budućim generacijama Mičevca dati novu, lijepu budućnost – riječi su Vladimira Štarkelja, člana ekonomskog i pastoralnog vijeća i župnog medijskog suradnika.

posvecenje-crkve-micevec-24

Mještani Mičevca su bili jako ponosni i sretni ovim događajem i okupili su se u velikom broju, zajedno sa svojim  gostima iz okolnih mjesta.

posvecenje-crkve-micevec-82

 – Bilo je jako lijepo i svečano. Nemam prigovora ni za organizaciju ni domaćina. Ja sam došla jer mi sestra  živi u Mičevcu pa sam ovdje kao gošća. Drugi put sam ovdje, bila sam i na otvorenju crkve. Crkva je jako lijepa i moderna, ali moram priznati da ja više volim stare crkve – dojmovi su  Drage Briljević, mještanke Kobilića.

posvecenje-crkve-micevec-65