Home Izdvojeno FOTO Jubilarna 25. Turopoljska trka okupila natjecatelje iz cijele Hrvatske

FOTO Jubilarna 25. Turopoljska trka okupila natjecatelje iz cijele Hrvatske

PODIJELITE

Jutros je održana 25. po redu međunarodna Turopoljska trka na koju se prijavilo 646 natjecatelja, trčalo ih je 549, a 493 ih je došlo do cilja. Okupila je natjecatelje iz cijele Hrvatske, a natjecali su se i predstavnici Mađarske, Slovenije, ali i Bosne i Hercegovine. – Danas je trka bila jako uspješna. Iznimno dobar broj trkača se odazvao na ovogodišnju utrku. Imali smo i prvi put promotivnu utrku vatrogasaca koja je po brojnosti isto iznenadila – preko 120 vatrogasaca iz cijele Hrvatske je nastupilo u Velikoj Gorici i iznimno smo zadovoljni – poručio je Darko Batković, predsjednik Maraton kluba Velika Gorica.Ove godine organizirano je šest različitih utrka – Promotivna utrka osoba s invaliditetom u kolicima (400 metara), Utrka građana na pet kilometara,  Učenička utrka, “1. Turopoljska vatrogasna utrka” na pet kilometara te Polumaraton na 21,1 kilometar. Na Polumaratonu je pobijedio Mađar Tamás Nagy s vremenom 1:08:05, drugi i treći bili su  domaći natjecatelji Danijel Fak (1:08:39) i Antun Rudolf Pavelić (1:08:51), dok je Mađar Lajos Bercz (1:09:49) bio četvrti. Najbolja ženska natjecateljica bila je Matea Matošević koja je do cilja došla za 1:16:51.– Nije srušen rekord staze, nije ni približno kao prije, ali vjerojatno su uvjetovale i vremenske prilike i sklizak teren. Elitniji trkači se paze na skliskom terenu i ne forsiraju – rekao je Batković.

Foto: Pobjednica Polumaratona
Foto: Pobjednik Polumaratona

Polumaraton je krenuo ispred Pučkog otvorenog učilišta, kroz centar Gorice preko Gradića, Donje Lomnice do Lukavca te ponovo kroz Donju Lomnicu i Gradiće do Velike Gorice.

– Turopoljska trka je jedan od najmasovnijih događaja u Velikoj Gorici – po broju sudionika i onih koji prate. Organizacijski je sve na apsolutno visokoj razini – vidi se da je utrka zapravo postala sastavni dio našeg života i obogaćuje naš društveni, sportski i turistički životu našoj Velikoj Gorici. Zahvaljujem se svima koji su se prijavili, danas došli ovdje i sudjeluju na bilo kakav način – poručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.Najbolje vrijeme u Utrci građana imao je Silvije Tomac iz TK Maksimira koji je pet kilometara pretrčao za 16 minuta i 54 sekunde. Najbolji velikogorički natjecatelj bio je Tin Kaurić koji je došao 18 sekundi iza pobjednika te tako završio na drugom mjestu. Najbolja ženska trkačica Katarina Vukančić kroz cilj je prošla osma s vremenom 18:30.

Na Promotivnoj utrci osoba s invaliditetom u kolicima bilo je najviše natjecatelja do sada, a natjecanju su se priključila i djeca. Već treći put na utrci sudjelovala je Renata. – Treniram inače atletiku – bacam kuglu koplje i disk i bila sam danas treći put na promotivnoj trci osoba s invaliditetom na 400 metara i osvojila sam drugo mjesto u ekipi, ali inače prvo žensko mjesto i dobila sam medalju. Bilo je jako naporno i teško voziti pošto cesta nije kako spada i neravna je. Treba imati puno energije i snage u rukama za odvoziti u kolicima – ispričala nam je Renata Celjak iz Atletskog kluba osoba s tjelesnim invaliditetom “Uspon”.Utrci polumaratona su se pridružili i starije generacije trkača, a jedan od njih je i 67-godišnji Drago Pintarić iz kluba TK Kotoripski begači koji je stazu pretrčao za 2 sata i 2 minute. – Jedno 15 godina trčim, imam dobro društvo koje susrećem trčeći. Pauzirao sam prošle godine zbog povrede, ali vraćam se. Sin mi je rekao “Tata kad više ne budeš mogao trčati, moći ćeš vjerojatno hodati. – ispričao je.

No gospodin Drago nije bio najstariji natjecatelj. – Gospodin dolazi iz Slovenije i 1937. je godište i trčao je utrku na pet kilometara. Imamo jednog gospodina iz Gospića koji je trčao 21 kilometar na štakama – rekao je Batković.U utrci učenika u kategoriji 7. i 8. razreda sudjelovao je Borna Čeron koji je u cilj stigao drugi. – Konkurencija je bila solidna, jaka. Krenuo sam da se izvučem prvih 100 metara šprint i onda neki tempo držati pa koliko ostane – ispričao je Borna.

Najbolji sudionici dobili su i nagrade. Svaki sudionik polumaratona, utrke građana, rolera i vatrogasaca dobio je finišersku medalju i poklon paket, dok se najbolji u utrci polumaratona dobili novčane nagrade prema ukupnom poretku u muškoj i ženskoj kategoriji.Utrku je organizirao Maraton klub Velika Gorica sa suorganizatorima – DVD Turopolje, OŠ Eugen Kumičić, Plemenita Opčina Turopoljska, AK “Uspon” za osobe s invaliditetom, POUVG, TZVG, Gradsko društvo Crvenog Križa Velika Gorica, Zajednica športskih udruga Grada Velika Gorica, Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije te Stručni skup učitelja tjelesnog odgoja i zdravstvene kulture Grada Velika Gorica.

Vremena svih utrka i svih natjecatelja možete pogledati na www.stotinka.hr.

Polumaraton na 21 km – 300 natjecatelja s brojem

  1. Tamás Nagy (Mađarska) – 1:08:05, 2. Danijel Fak (Hrvatska) – 1:08:39, 3. Antun Rudolf Pavelić (Hrvatska) – 1:08:51, 4. Lajos Bercz (Mađarska) – 1:09:49, 16. Matea Matošević (Hrvatska) – 1:16:51, 25. Marko Čaić (Hrvatska – MK Velika Gorica) – 1:19:58

“1. Turopoljska vatrogasna trka” na 5 km u suradnji s DVD-om Turopolje – 88 natjecatelja s brojem

  1. Darko Petak (DVD Bedenec) – 18:29, 2. Davor Mataković (JVP Karlovac) – 18:59, 3. Luka Živko (VSU Žiškovec) – 19:44, 4. Ivan Huzjak (DVD Lukavec) – 19:48, 18. Lea Kos (VSU Žiškovec) – 22:26

Utrka građana na 5 km – 156 natjecatelja s brojem

1. Silvije Tomac (TK Maksimir) – 16:54, 2. Tin Kaurić (Triatlon klub Velika Gorica) – 17:12, 3. Emil Škudar (AK “Rudolf Perešin”) – 18:03, 8. Katarina Vukančić (AK Agram) – 18:30