Home Izdvojeno FOTO Izložba povodom 40 godina Folklornog ansambla Turopolje

FOTO Izložba povodom 40 godina Folklornog ansambla Turopolje

PODIJELITE

Povodom 40 godina djelovanja Folklorni ansambl Turopolje u središtu je izložbe fotografija pod nazivom ‘Pogled u svjetlost’ čije je otvorenje bilo jučer u Muzeju Turopolja. Izložene fotografije prikazuju rad folklornog ansambla kao i njihove narodne nošnje. FA Turopolje može se pohvaliti najvećom kolekcijom nošnji u Hrvatskoj. Ansambl je krenuo pod imenom Kulturno-umjetničko društvo Ivan Mladen, i tek od 1993. godine djeluje pod danas svima prepoznatljivim imenom.

40 godina FA Turopolje (2)

– Sredinom 70.-ih i 80.-ih godina je u Velikoj Gorici bila zlatna generacija ljudi koja je radila na mnogim kulturnim poljima. O ovom folklornom ansamblu mogla bih pričati 365 dana 24 sata. Kroz sve generacije je prošlo preko 2 000 ljudi. Mnogi se još uvijek vraćaju i dovode svoju djecu i unučad. – rekla je predsjednica FA Turopolje, Zlata Kundeković.

40 godina FA Turopolje (4)

Kulturno-umjetničko društvo Ivan Mladen bilo je osnovano 1975. godine. Započeli su svoju povijest okupljanjima u društvenim prostorima u Velikoj Gorici gdje su, uz druženje, vježbali folklorne plesne korake. Uz folklornu grupu, formirali su i dramsku grupu zajedno sa sekcijom tamburaša.

– Do sad smo održali oko 3 000 koncerata po cijelom svijetu, osim u Južnoj Americi. Također se sjećam kako smo bili prvi ansambl koji je razvio Hrvatsku zastavu. Toliko smo priznanja primili da to ne bi stalo u tri zgrade. Danas ansambl ima 38 koreografija i mogli bismo ih otplesati u svakoj situaciji. Kroz godinu održimo oko 75 javnih nastupa.  – dodala je Kundeković.

40 godina FA Turopolje (12)

FA Turopolje kroz 40 godina ostvario je brojne uspjehe, sudjelovao na brojnim smotrama i festivalima. Danas broji oko 400 članova, a grupe su raspoređene prema uzrastu od tri i pol godine sve do veterana.

[print_gllr id=36833]