Home Izdvojeno FOTO Izložba keramike i slika inspirirana ljubavlju

FOTO Izložba keramike i slika inspirirana ljubavlju

PODIJELITE

Sinoć je u izložbenom prostoru na prvom katu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica otvorena izložba “Taktilnost boja”. Na izložbi su izložene slike i keramički radovi autorica Jadranke Vilus, Andreje Hojnik Fišić te Sandre Vitez. Likovni postav izložbe organizirala je jedna od autorica, slikarica Andreja Hojnik Fišić. Samo otvorenje uveličale su svojim izvedbama djevojke iz vokalnog tria Forte Fortissimo.

– Suradnja je počela nakon što smo se nas tri upoznale na jednoj američkoj platformi gdje izlažu umjetnici iz cijelog svijeta na Internetu. Tu smo se slučajno primijetile, upoznale prije tri godine i radovi koje radimo su zahtijevali suradnju. Počele smo zajednički izrađivati svaka svoje uratke i onda se izrodila ideja da to podijelimo s prijateljima i ljubiteljima umjetnosti. Ideja je krenula od slikarice Andreje koja je u nama primijetila nekakvu poveznicu. Nešto što bi netko rekao da je nespojivo, ona je vidjela da se to može i mi smo zaista kroz te tri godine danas uspjele dokazati da je spojivo – keramika i slike ovakve kakve Andrea radi – ispričala je Jadranka Vilus, umjetnica i jedna od autorica izložbe.Jadranka Vilus izložila je keramiku – od ukrasnih do uporabnih predmeta. U izradi je koristila razne tehnike – raku, porculan, bijelu glinu i smeđu glinu. U keramiku se, kaže, zaljubila prije 20 godina i od tada nije prestajala baviti se umjetnošću. Njezina prijateljica Sandra Vitez također je izložila keramičke radove na kojim je pojedinačno radila i po nekoliko tjedana jer je keramika zahtjevna tehnika – sušenje, bojanje, pečenje, glazura, proces traje do tri tjedna.

– Inspiraciju nalazim u svemu – u prirodi, u ljudima, u ljubavi, u odnosima, svuda oko nas se može naći inspiracija. Radim keramiku, uglavnom radim kućice u raznim tehnikama od rakua nadalje, uporabne predmete. Izdvojila bi šumsku floru koja je tu izložena. Inspiraciju sam našla u šumi jer volim vikendom ići u šumu. Smeđe je boje, čičkava, prekrasna, podsjeća malo na kesten – rekla je Sandra Vitez, umjetnica.

Potpuno drugačije radove izložila je slikarica Andreja Hojnik Fišić. Bijele slike koje su ukrašene većinom jednom bojom nastaju vrlo zanimljivom tehnikom. – To su vam cementne slike. Radim s bijelim cementom, zidarskim na platnu, ali nekada i bez platna s time da mi je vezivo tekstil, materijal koji je jako, jako tanak i koji onda obrađujem na svoj način jer sam već 20 godina u traženju nekakvih formi na taj način. Poslije nekog vremena dobijete rutinu izrade svakojakih oblika na taj način i to je jedino što vam treba, platno, cement i malo tekstila – objasnila je Andreja Hojnik Fišić.

Njihovi radovi nastaju iz ljubavi, emocija i osjećaja koji su im vječita inspiracija. Na radovima za ovu izložbu radile su više od godinu i pol dana te stvorile vrlo kvalitetnu, ali neobičnu izložbu. Pazilo se na osvjetljenje, ali i gdje će koji predmet, odnosno umjetničko djelo biti postavljeno.

– Izložba zapravo propituje boju i formu, tj. strukturu unutar dvodimenzionalne forme i tako u prostornoj formi koja je predstavljena keramikama. No, niti je slika čista slika dvodimenzionalna jer u Andreje se radi o vrlo zanimljivim enformelnim uradcima koji već i sami kao reljefne forme izlaze iz prostora te plošnosti forme slike, slikovnog polja u sam prostor, a niti su te keramičarske forme Jadranke i Sandre čista trodimenzionalna forma. To je jedan umjetnički efekt iznenađenja koji se nikada ne može ponoviti. U priču Andreje koja je poznata po svojim bijelim slikama ušla je ovaj put boja kao dio tog bijelog spektra, boja koja se onda i ponavlja i ima svoju zapravo prijateljicu inačicu u tim keramičarskim formama – nekoliko stručnih rečenica o izložbi rekla je Sanda Stanaćev Bajzek, likovna kritičarka i autorica stručne koncepcije ove izložbe.

Na otvorenju izložbe okupio se velik broj Velikogoričana koji su, nakon što su pogledali izložbu te autorice i kritičarku upitali sve što ih zanima, uživali u druženju.

Izložba je na prvom katu POUVG-a otvorena do 26. veljače.