Home Izdvojeno FOTO Ivanu Katičiću uručen “Albatros”

FOTO Ivanu Katičiću uručen “Albatros”

PODIJELITE

Književna nagrada “Albatros” uručena je sinoć Ivanu Katičiću za zbirku priča “Pet metara bliže zvijezdama”. Ovu zbirku priča pisao je protekle dvije godine kada se pripremao za druge natječaje gdje su se predavali pojedinačni tekstovi. Nagradu mu je, u Vijećnici POUVG-a, predao zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Te priče temelje se na izgubljenim mladenačkim ljubavima koje su vezane za toponime dalmatinskoga kraja te se protagonist, koji većinu priča tumači u prvom licu jednine, dok prolazi kroz te krajeve prisjeća tih scena iz mladosti – ispričao je Ivan Katičić autor knjige i dobitnik ovogodišnje nagrade Albatros.albatros-2016-6Na natječaj se prijavilo 22 autora iz cijele zemlje, a nekoliko kandidata bilo je i iz Velike Gorice. – Pratim te natječaje po društvenim mrežama i nije baš da ih ima previše. Poznajem natječaje za slanje rukopisa, samo velikogorički i glasovitog VBZ-a. Nije ovo bilo slučajno, znao sam za ovaj natječaj – priznao je Ivan Katičić.

Članovi izbornog povjerenstva koji su birali knjigu su književnici i književni znalci Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić. Darija Žilić u svome govoru rekla je kako je Ivanova knjiga vrlo ozbiljna. – Oni su ocjenjivali različite elemente i prosudili da je ovo djelo najbolje, najkvalitetnije literalno i tematski – ispričao je Miljenko Muršić, urednik knjige. albatros-2016-26– Književna nagrada Albatros dodjeljuje se u našem gradu od davne 1995. godine. Do ove godine nagradili smo već 23 djela i ovo je jedna afirmacija na književnoj razini i našeg Pučkog otvorenog učilišta, ali i našega grada. Ove godine nam je posebno drago da je to svojim djelom zaslužio jedan mladi autor iz Omiša jer na ovaj način afirmiraju nova djela i nova imena u hrvatskoj književnosti – rekao je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika.

Urednik knjige Muršić knjigu je opisao kao vješto i suptilno napisano djelo koje sadrži i osjećajnost i zrelost, ali i prpošnost i ležernost. – Nije to ozbiljno djelo u smislu teško nego je ozbiljno po svojoj kvaliteti. Priča o djetinjstvu – duhovito su odabrane radnje, lijepo razvija, vlada vješto jezikom. Koristi dalmatinski govor koji svemu daje jednu finu notu, ugođaj i atmosferu. Lijepa i duhovita su zapažanja. Miješa zapažanja, nostalgiju, ironiju, ima specifičan humor. Odabrao je dobre situacije, dobro ih razvija i ima dobru poruku – objasnio je Muršić.albatros-2016-17Da je knjiga kvalitetna slaže se i velikogorički pisac, naš kolumnist poznat kao Frik Iz Kvarta, Zlatko Majsec. – Jedva čekam da je pročitam. Ovo što sam čuo mi se prilično dopalo. Nekakav meditativni splin koji čitatelju otvara ponekad skrivene dimenzije i avanturu skrivenu u naizgled dosadnoj svakodnevici – rekao je Majsec.

Knjiga je tiskana u tiskari Grafika Markulin Lukavec u četiri stotine primjeraka. Ilustraciju naslovnice napravio je Mate Lovrić, a knjigu je grafički pripremila Marinela Žinić Ačkar. Knjiga se može kupiti po cijeni od 50 kuna.

O svojim budućim projektima govorio je Ivan. – Pripremam roman, ali to je malo teže pa teže i ide – priznao je Ivan Katičić.albatros-2016-9Za prigodan umjetnički program na dodjeli nagrade pobrinuo se Dražen Mišerić Mungos koji je svirao akustičku gitaru te izveo nekoliko pjesama, a jedna od zanimljivijih koju je izveo bila je “Turopoljski drmiš”.

[print_gllr id=62629]