Home Izdvojeno FOTO Hrvatski kup australskog nogometa igrao se u Velikoj Gorici, pobijedila ekipa...

FOTO Hrvatski kup australskog nogometa igrao se u Velikoj Gorici, pobijedila ekipa iz Sesveta

PODIJELITE

Jučer je na nogometnom terenu NK Udarnika održan Hrvatski kup australskog nogometa na kojem je pobijedila ekipa Sesvete Double Blues i tako obranila prošlogodišnji naslov. Snage su uz velikogoričke Bomberse odmjerili i Zagreb Cvjetno Dockers, Kan Zapruđe Giants, Zagreb Hawks te Sesvete Double Blues.

– Ovo je druga godina za redom da se u Gorici održava Hrvatski kup. Prošle godine smo uz Kup organizirali i jedno kolo hrvatske lige. Pet klubova je trenutno u Hrvatskoj koji se natječu. Danas se igra 10 do 12 utakmica. Prijateljskog je karaktera i priprema za ligu – ispričao je Tomislav Nedić, predsjednik, trener i igrač kluba VG Bombers. Utakmica australskog nogometa inače traje četiri puta po 15 minuta i u prosjeku se zabije 80 poena. No, ovog puta utakmice su bile kraće kako bi svaki klub sa svakim izmjerio snage. Inače je ova vrsta nogometa spoj više sportova. – Australski nogomet je sport koji se igra s jajastom loptom. Sličnosti ima s rugbyjem, američkim nogometom, europskim nogometom, rukometom, košarkom, zapravo kombinacija svih sportova s loptom. Čak i nekih elementa borilačkih sportova kao što je hrvanje – objasnio je Nedić.

Ovi nogometaši treniraju najmanje tri puta tjedno jer ovaj sport zahtjeva dobro fizičku kondiciju, ali važna je tehnika i spretnost kako se igrači ne bi ozlijedili. – Što se tiče treniranja, svi klubovi treniraju zajedno osim Gorice i Sesveta. Svi zajedno treniramo tri puta tjedno u Zagrebu, sasvim dovoljno. Svi radimo i idemo na fakultet. Nama je to hobi – ispričao je Zvonimir Murković, igrač kluba Kan Zapruđe Giants.VG Bombersi treniraju na domaćem terenu. – Mi imamo treninge tri puta tjedno i još jedan u dvorani nedjeljom. Počela je nova sezona, počet ćemo trenirati na otvorenom. Imamo nove članove pa ćemo imati i bolje rezultate nego prošle godine – rekao je Franjo Baković, igrač VG Bombersa.

U igri australskog nogometa dopušteno je gotovo sve, mješavina je više sportova, može biti agresivan, ali i miran te je zbog svega toga sve popularniji. – Sport je dosta dinamičan – ljudi koji su igrali rukomet i nogomet mogu se slobodno pridružiti jer se lako mogu u njemu naći. Ja sam ga počeo trenirati jer je bilo puno trke i dinamike – objasnio je Baković.

U Veliku Goricu australski nogomet ponovo dolazi 23. travnja kada će VG Bombersi biti domaćini kola Hrvatske lige. – Doći će četiri kluba i vidjet ćemo – napadamo prvo mjesto. Vidjet ćemo što će biti – poručio je Nedić.

Rezultati utakmica:
Dockers – Blues 24:29
Hawks – Bombers 18:60
Giants – Dockers 17:30
Blues – Hawks 87-12
Bombers – Giants 42:24
Dockers – Bombers 49:9
Giants – Hawks 78:3
Bombers – Blues 8:41
Hawks – Dockers 1:51