Home Izdvojeno FOTO Hodočašće od Gradića do Međugorja

FOTO Hodočašće od Gradića do Međugorja

PODIJELITE
foto: Tomislav Lukšić/Facebook

Prije jedanaest dana Velikogoričani Goran Ivančić te supružnici Patricija i Tomislav Lukšić započeli su svoje hodočašće prema Međugorju. Iz Gradića su pješke krenuli 12. kolovoza u ranu zoru, a u Međugorje bi trebali stići u subotu 26. kolovoza. Na ovako daleko pješačenje odlučili su se iz zahvalnosti Gospodinu za sve uslišane molitve i svo dobro koje im se dogodilo. Goran, otkrio nam je Lukšić, svojevrsni im je vodič jer je njemu ovo već 14. hodočašće zaredom. Dnevno u prosijeku prijeđu oko 35 kilometara.

Razgovarali smo danas telefonski s Lukšićem dok je sa svojim suputnicima napuštao Trilj. – Večeras idemo do Ciste Provo, sutra do Imotskog, prekosutra Klobuk i u subotu smo u Međugorju.

foto: Tomislav Lukšić/Facebook

Zahvaljujući iskustvu prijatelja Ivančića, koji put zna gotovo napamet, sve stanice su već uhodane pa ni s prenoćištem nemaju problema. U većim mjestima smještaju se u župe, a gdje god dođu lijepo su primljeni pa onda svaki fizički napor pada u drugi plan.

– Moja supruga odlično podnosi put, kolega Goran isto tako, a jedini ja imam krvave žuljeve i na lijevom i na desnom stopalu. Ali se to omota, stisnu se zubi, navečer je tretman rakijom i ujutro opet na put – otkriva nam Lukšić dok nastavlja pješačiti prema konačnom odredištu.

foto: Tomislav Lukšić/Facebook

– Nismo imali nikakvih neugodnosti, imamo samo pozitivne primjere. Jedan čovjek nam je prišao u mjestu Jošani, ugostio nas i popričali smo o nekim temama o kojima imamo različita mišljenja, ali bilo je vrlo ugodno. Fotografirali smo se s njime i rekli mu da svaki dan na Facebooku objavimo najzanimljivije detalje dana, a on je na to rekao: ”Onda napiši ovo je najveći ateist kojeg smo putem sreli”. Isto tako vrijedi i spomenuti branitelja Augustina iz Knina koji nam je za dva dana riješio smještaj, vrlo lijep prijem obitelji Teskera u Kijevu te znane i neznane turiste i prolaznike koji bi nam stajali i nudili nas hranom i pićem – prepričao je Lukšić.

foto: Tomislav Lukšić/Facebook

Duge rute skraćuju molitvama i razgovorima. Do konačnog cilja ostala su im još tri dana. Kući će se vratiti autobusom. U 15 dana, ovo troje hodočasnika prijeći će više od 500 kilometara.

foto: Tomislav Lukšić