Home Izdvojeno FOTO Gorički osnovnoškolci županijski pobjednici u prikupljanju starog papira

FOTO Gorički osnovnoškolci županijski pobjednici u prikupljanju starog papira

PODIJELITE

Najuspješnijim mladim sakupljačima starog papira, Zagrebačka županija dodijelila je informatičku opremu. Najviše su, jasno, dobili pobjednici. Učenici i nastavnici Područne škole Rakitovec zajedničkim su snagama prikupili čak 28.710 kilograma papira, odnosno 448,59 kilograma po učeniku. Područna škola Buševec zauzela je drugo mjesto, a Pojatno treće. Goričke škole osvojile su također četvrto i peto mjesto, točnije Donja Lomnica i Mraclin.

skola-Rakitovec-nagrade-papir-10.jpg

aa– Nagradili smo pet područnih škola, s tim da je pobjednička, Područna škola Rakitovec, dobila dva kompleta informatičke opreme, a ove četiri po jedan. To je ukupno 36-37 tisuća kuna, ali najvažnije je od svega to da su učenici zahvaljujući profesorima uspjeli prepoznati važnost projekta – rekao je župan Stjepan Kožić.

Učenici dobro znaju da sakupljanjem starog papira čuvaju okoliš te da su time i sami postali vrijedni ekolozi.

– Stari papir i ostali otpad je potrebno prikupljati da ne zagađujemo prirodu – poručila nam je Lana, učenica drugog razreda Područne škole Rakitovec.

– Sakupljamo papire i čepove i onda ne zagađujemo okoliš – dodala je Jana iz prvog razreda.

skola-Rakitovec-nagrade-papir-7.jpg

Osnovnoškolci iz cijele Zagrebačke županije uspjeli su doći do gotovo 185 tisuća kilograma papira, čime su od sječe spasili čak 3.680 stabala.

– Na ovaj način su naši najmlađi sugrađani pokazali koliko brinu o prirodi i okolišu. Od svoje najranije dobi zbrinjavaju papir i na taj način rade na čistom, kvalitetnom i lijepom okolišu – naglasio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

skola-Rakitovec-nagrade-papir-25.jpg

Pobjednici iz Rakitovca do sada su spasili 6000 stabala, odnosno 34 hektara šume. Ali ne čuvaju oni prirodu samo prikupljajući stari papir.

– Prikupljamo i stare baterije, u čemu smo prije dvije godine bili prvi u Republici Hrvatskoj, a prošle godine treći. Ove godine uključili smo se u sakupljanje plastičnih čepova, a za kupnju potrebnih lijekova za djecu liječenu od leukemije i limfoma. U tu akciju uključio se i Nacionalni park Krka. Za svaki kilogram čepa oni daruju dvije ulaznice gratis, a mi smo već prilupili dovoljan broj. Novce od papira čuvamo za jednodnevne izlete autobusom – pojasnio je Miroslav Grahovac, učitelj i koordinator za Eko školu Rakitovec.

Od različitih akcija koje provode već su nabavili nove školske klupe, stolice i ormare i ploče, ugradili su klimu, a nedavno su za nagradu dobili još i pametnu ploču. Najnovija nagrada, dva kompleta računala, samo su dodatna potvrda da učenicima i nastavnicima Područne škole Rakitovec doista nema kraja.

[print_gllr id=30272]