Home Gospodarstvo FOTO Gorička prirodna kozmetika ‘Sache’ osvojila Europu u samo četiri mjeseca

FOTO Gorička prirodna kozmetika ‘Sache’ osvojila Europu u samo četiri mjeseca

PODIJELITE

Velika Gorica postaje poznata diljem Europe kao grad u kojem nastaje potpuno prirodna kozmetika na bazi pčelinjeg voska. Sve je počelo nakon što je gorički obrt „Radovan Petrović“, godinama poznat po proizvodnji i preradi pčelinjih produkata, u studenom 2013. povukao 176 tisuća eura iz IPA projekta Europske unije. Cilj im je bio pokrenuti sasvim novu proizvodnju, koja će im omogućiti veću konkurentnost na tržištu. U obiteljski proizvodni pogon stigli su moderni strojevi vrijedni 100 tisuća eura. Iz automatiziranih punilica i mješalica, prije četiri mjeseca počela je izlaziti različita kozmetika, kakvu bi poželjela svaka koža, osobito ona osjetljivija.

snježana mašović petrović

– To su tri kreme za lice, dvije maske, krema za tijelo te krema za ruke i noge. Sve sirovine kontroliramo u Zavodu za javno zdravstvo. One koje nam dolaze gotove su certificirane i imaju oznaku 100 posto prirodno. Ne upotrebljavamo ništa što nije potpuno prirodno i kupujemo isključivo hrvatske sirovine – priča nam vlasnica obrta Snježana Mašović Petrović.

– Naše kreme na prirodan način regeneriraju kožu, ublažavaju crvenila i određene vrste iritacija – dodaje magistra prehrambenog inženjerstva Ivana Jurošević.

Nije sve, međutim, bilo tako jednostavno pokrenuti. Trebalo je uložiti znatan novac u razvoj originalnih receptura, dobiti certifikate kvalitete i osmisliti privlačan dizajn, kako bi gorička kozmetika nazvana Sache postala prepoznatljiv izvozni proizvod. Trenutačno najviše izvoze na njemačkom tržištu, ali strelovito poznati postaju i na cijelom europskom. Nije niti čudno, jer u njihovu je manufakturu napraviti priču stigla ni više ni manje nego svjetska televizija France 24.

ivana jurošević– Najviše su ih se dojmile naše sirovine i sam postupak proizvodnje. Osobito to što koristimo potpuno prirodan vosak, maslinovo ulje, matičnu mliječ i ostale sastojke, ovisno o vrsti kreme namijenjene za određeni tip kože – kaže magistra Jurošević.

Uspješna gorička i hrvatska priča o obrtu koji samostalno proizvodi kozmetiku bez konzervansa i umjetnih dodataka, tako je ispričana za englesko i francusko govorno područje, a ubrzo su je prenijeli i mnogi poznati magazini.

Med-Petrovic-12.jpg

ISPRED SVOG VREMENA

– Benefit od potpuno prirodnog i toga što ima manji rok valjanosti od kreme koja u sebi ima konzervans je neusporediv. Sve više ljudi, osobito mladih, orjentira se na prirodne proizvode. Svjesni smo kako smo s ovim proizvodima ispred vremena, a jesmo li donijeli dobru odluku vidjet ćemo za 2-3 godine, ali gotovo sam sigurna da jesmo – ističe Snježana Mašović Petrović.

Pčelinji vosak je osnova svih njihovih krema. On sadrži preko 300 do sada otkrivenih spojeva, što ga čini najbogatijom prirodnom bazom za kreme. Vlasnica nam otkriva kako se u proizvodnji koristi posebna vrsta voska dobivena od poklopaca koji zatvaraju saće. Baš je takav neprerađeni vosak najkvalitetniji i najhranjiviji jer sadrži brojne ljekovite tvari.

Med-Petrovic-16.jpg

aa– Vosak dobivamo direktno od jednog našeg dobavljača pčelara. U pitanju je jedna posebna komponenta koju nitko drugi nema u svom proizvodu. Osim toga, kreme sadrže vrhunsko maslinovo ulje, što je i baza Sache kozmetike, a onda svaka krema ima svoj poseban sastav – pojašnjava Mašović Petrović.

Za svoju jedinstvenu kozmetičku liniju proizvoda nedavno su povukli dodatnih 50 tisuća kuna iz Smepass projekta Europske unije, točnije za konzultantske usluge i marketing. Na tome, međutim, neće stati, jer europski novac za kvalitetne ideje poduzetnicima je i dalje na raspolaganju. Krajem godine planiraju pokrenuti ‘super hranu’, a novu liniju proizvoda nazvat će ‘Be for you’.

[print_gllr id=29975]