Home Izdvojeno FOTO Goričanke ukrašavale staklene predmete decoupage tehnikom

FOTO Goričanke ukrašavale staklene predmete decoupage tehnikom

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica u Središnjem odjelu za odrasle sinoć je održana radionica vještina ukrašavanja staklenih predmeta decoupage tehnikom. Radionicu je vodila kreativna Velikogoričanka Katica Ivaci koja je okupljenim ženama pokazala sve što zna, davala im savjete te im rekla mnoge cake kako napraviti najljepši decoupage.

– Ja se već dugo godina bavim ovom tehnikom ukrašavanja tanjura, staklenih predmeta, drvenih posudica, kutijica i svega ostaloga i tako smo došli na ideju da ovdje u knjižnici u okviru Četvrtog četvrtka koji se održava jedanput mjesečno, održimo i tu radionicu decoupagea – rekla je Katica Ivaci, voditeljica radionice Decoupagea na staklu.

– Četrti četrtek ide svaki četvrti četvrtak u mjesecu. To su radionice razmjene vještina. Krenulo je u okviru tranzicijske grupe Velika Gorica. Sada se i dalje javljaju volonteri koji žele svoje vještine i znanja podijeliti s ostalima. Kao što iz priloženog možemo vidjeti dosta je veliki odaziv na te radionice – ispričala je Ivana Grubačević iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Radionica je bila besplatna, kao i sav materijal koji su polaznice koristile. Polaznice su donijele svoje posudice koje su na radionici ukrašavale. – Decoupage tehnika je salvetna tehnika. Na prozirni stakleni tanjur, ovisi je li se radi o tanjuru, s poleđine tanjura lijepimo najprije salvetu. Onda bojamo s bijelom bojom, ovisi radimo li s krak lakom da nam bude okolina ljepša. Jednostavno ukrašavamo taj tanjur s donje strane tako da to bude uporabni predmet da ga na kraju možemo prebrisati s krpom i na njega složiti kolače. Onda vam je najzanimljivije kad ponudite goste s kolačima, on i moraju sve kolače pojesti da bi vidjeli tanjur koji je ispod – objasnila je Katica Ivaci.

No, ne mora se ukrašavati samo staklo. Postoje beskrajne mogućnosti – drvena pločice za zid, drvene kutije, ormari, stolice, zapravo sve što se može zalijepiti vrućim ljepilom. Potrebno je vrijeme i strpljenje jer ova tehnika iziskuje dosta vremena. Potrebno je lijepiti, sušiti, bojati, ukrašavati, proces može potrajati i nekoliko dana. – Kada vam treba neki poklon za prijatelja, morate tri dana prije o tome razmišljati i lijepo napravite ukras koji ćete pokloniti svojim prijateljima. Na primjer poklonite prekrasni tanjur. Tako sam ja napravila poklon i to je poklon baš od mene, nisam išla u dućan i kupila ga. Mene to oduševljava – priznala je Kartica Ivaci.

Osim što ovo može biti originalni poklon u kojem ćete svojim prijateljima pokloniti i dio svoje kreativnosti, ovom tehnikom, kaže Katica, možete urediti cijelu kuću – namještaj, ukrase, pribor za jelo, vaze, svijećnjake, posudice za začine, sve što vam padne na pamet.

– Ove godine smo imali radionicu samorazvoja, a ovo je jedna praktična radionica decoupagea na staklu. Sljedeća radionica također će biti radionica samorazvoja i imat će veze s time kako se nositi s brigama u svakodnevnom životu – poručila je Ivana Grubačević što nas očekuje u ožujku.

Veliki interes za ovu radionicu možda rezultira još jednom ovakvom u skorije vrijeme. Jedna gospođa je na radionicu došla čak iz Zagreba jer ju zanima svaka vrsta umjetnosti, a ova tehnika ju je oduševila. Kreativnost Velikogoričanki je neizmjerna, a što su sve ukrašavale, i kako im je to uspijevalo, pogledajte u galeriji.