Home Izdvojeno FOTO GAS predstavio program CoolTur’e

FOTO GAS predstavio program CoolTur’e

PODIJELITE

Goričku alternativnu scenu (GAS) danas čini sedam djevojaka i trojica hrabrih mladića. Teško da je itko od njih u mračnoj potleušici ili grijući se neke zime na Galženici zamišljao udrugu mladih koja bi Turopolju predstavila vlastitu scenu. Vjerojatno su i sami nekoć u sklopu Humphrey Bogart programa čitali poeziju, slikali, fotografirali ili glumili. Ukratko, od davne 1998. GAS organizira koncerte, izložbe i tribine, foto-radionice i kazališne predstave, pub-kviz i speed-dejtove. U Goricu su doveli Davorina Bogovića, Postolar Tripper, She loves Pablo i mnoge druge, manje poznate.

Hana Tintor (detalj)
Hana Tintor (detalj)

Ove godine GAS puni 18 godina svoga postojanja. Otvorenjem izložbe Hane Tintor i Tally Rayne Adams predstavili su svoj punoljetni program, čudnoga imena “CoolTur’e”, u suradnji s POUVG-om.gaspouvgtallyhana-8

– Radi se o igri riječima, prema francuskome culture, a čita se i asocijativno kao cool/tur(opolje). Okrenuti smo sadašnjosti i budućnosti. Naglašavamo izričaj mladih, da postoji nešto što je ‘cool’ unutar turopoljske kulture – objašnjava Matej Peranić, predsjednik GAS-a.

Tally Rayne Adams (detalj)
Tally Rayne Adams (detalj)

GAS se predstavlja kao nevladina i nepolitička udruga po definiciji. Kažu da samo kao takvi mogu postojati i funkcionirati, bez dodira s politikom. Politiku i ideologiju niti žele niti prizivaju. Bogartom će i dalje predstavljati mlade turopoljske umjetnike, a CoolTur’om žele privući svježu publiku.

Hana Tintor
Hana Tintor

– Ne smatram da je kultura nešto što je nečije. Kultura je naša i zajednička. Teritorijalni smo utoliko što u Turopolju živimo, kulturu ne treba teritorijalno graničiti. Kulturu samu ne može se svojatati – kaže Peranić.gaspouvgtallyhana-16

– Pogledajte svijet u kojem živimo. Na način približavanja tuđe kulture vlastitoj učimo i prisvajamo, a i poučavamo vlastitoj kulturi, navikama i običajima, to jest, predajemo – nastavlja.

Tally Rayne Adams
Tally Rayne Adams

Makar tvrdili da s politikom nemaju veze, predstavljeni radovi dviju mladih autorica govore drukčije. Naslikane žene u povlaštenom su predmetnotematskom položaju. Međutim, što predstavljaju i kako ih tumačiti, GAS-ovci se ne slažu. Slažu se u jednom: umjetnost ostavlja prostor slobodan za interpretaciju.

Tally Rayne Adams (detalj)
Tally Rayne Adams (detalj)

– Možda se od ideologije ne može ni pobjeći obzirom da su autorice žene. One se dotiču pitanja, ali ne nude odgovore i nikoga ne prisiljavaju na određeni oblik djelovanja ili političkog taborenja – Peranić zaključuje.gaspouvgtallyhana-13

Gdje se u priči nalazi muškarac, provjerite sami. Izložba je otvorena do nedjelje, 6. studenoga.

Hana Tintor
Hana Tintor

U glazbenom dijelu programa “CoolTur’e” drugi tjedan u dvorani Galženica nastupa Dražen Mišević Mungos. 19. studenoga nastupit će Juraj Jurlina, a za prosinac je najavljen zagrebački duo Side Project. U GAS-u se nadaju stvoriti sinergiju mladih u Velikoj Gorici.

Tally Rayne Adams (detalj)
Tally Rayne Adams (detalj)