Home Izdvojeno FOTO Gajde iz Turske, Španjolske, Belgije i Njemačke, stigli i Švicarci pa...

FOTO Gajde iz Turske, Španjolske, Belgije i Njemačke, stigli i Švicarci pa zapuhali alpski rog

Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu je okupio najveći broj glazbenika iz najviše dijelova svijeta

PODIJELITE

Još jedna izuzetna glazbena poslastica u subotu je stigla iz Buševca…ili bolje reći-u Buševec Tamo je održan već dobro poznati Međunarodni festival tradicijskih glazbala koji je ove godine okupio najveći broj glazbenika iz najviše dijelova svijeta, a raznovrsni repertoar predstavio je i brojne nove instrumente, te kulturu, povijest i tradiciju zemalja gostujućih glazbenika. Na pozornici u Buševcu nastupili su tamburaši Doma kulture iz Klokotića i tamburaši domaćini OSS-a Buševec kao i Filip Rožić na gajdama, a gajde su zasvirale i Filiz Ilkay Balta iz Turske, Liesa Kunzelmann iz Njemačke, Nadia Vasquez Martinez iz Španjolske, Peg Dudasz Zuzi iz Mađarske, te Griff trio iz Belgije.

Zvuke istarske tradicijske glazbe donijeli su Gunjci „Arkul“ iz Roča, a stigli su na gajdama te drugim instrumentima i glazbenici iz Poljske i Slovačke. Vrhunac večeri bio je nastup Swiss Alphorn grupe iz Švicarske koji su zasvirali na dugim alpskim rogovima, zvonili glasnim zvonima te manevrirali švicarskom zastavom. Sve je to bio dio bogate Gala večeri kojom je zaokružen Međunarodni festival tradicijskih glazbala i to u godini koja prethodi obilježavanju 100.obljetnice Ogranka „Seljačke sloge“ iz Buševca, a domaćini su poručili kako uz bogat festival i iduće godine pripremaju brojna iznenađenja. Osim toga, putuju i na folklornu olimpijadu u Rusiju, a slavljeničku godinu obilježit će i nekoliko svečanih koncerata.

Osim glazbe, proteklog vikenda u Buševcu nije nedostajalo ni dobre hrane, pa je tako održana gastro večer sa specijalitetima iz Hrvatske poput čobanca ili štrukli, probati ste mogli sarme iz Rumunjske te švicarski specijalitet Raclette sa švicarskim sirom ili pak brojne domaće kolače.

U sklopu Festivala održano je i predavanje o glazbalima za školarce, te interaktivna izložba slika tradicijskih glazbala. Interaktivna kažemo jer ste skeniranjem QR koda s fotografije mogli na mobilnim telefonima poslušati kako zvuče instrumenti poput gajdi, mandoline, lijerice, samice te raznih vrsta tambura.

U sklopu svog posjeta gosti su posjetili Veliku Goricu, Zagreb, a bili su na festivalima i u Bjelovaru i Mihovljanima.

Foto: Irena Rožić /OSS Buševec