Home Izdvojeno FOTO Frik iz kvarta kao knjiga

FOTO Frik iz kvarta kao knjiga

PODIJELITE

Priča po priča, pjesma po pjesma i skupilo se njih 56, dovoljno da stane u jednu knjigu. U prepunoj dvorani u Muzeju Turopolja na Matičinom četvrtku sinoć se tražio stolac više na predstavljanju kolumni ‘Frik iz kvarta’ Zlatka Majseca. On je filozof, pedagog, pisac, pjesnik, glazbenik i naš nedjeljni kroničar. Njegove priče uvijek se očekuju s nestrpljenjem jer Frik iz kvarta rado se čita, nasamo ili u društvu. Više od godinu dana svakog tjedan u svojoj kolumni na našem portalu Kronike Velike Gorice Zlatko Majsec objavljuje tekstove o velikogoričkoj (ne)stvarnosti. Kako nam je Frik i sam priznao, sanjario je da će jednog dana sve što je napisao biti stavljeno između korica.

– Moram priznati onako, neodređeno sam sanjario o ukoričenju, ali iskreno, nisam se nadao ovakvoj reakciji ljudi. Stvarno po onom klišeju, nisam ni sanjao tako dobru reakciju.

Nakon predstavljanja knjige koja nije prošla bez glazbenih brojeva Zlatkovog benda Mel Camino, uslijedila je podjela knjiga svim okupljenima te pisanje posveta i autograma. I tek što je prošla promocija prve knjige, druga je već u začecima. Naručitelj je urednik Miljenko Muršić.

– Miljenko već ima plan da mu sredim drugu knjigu za sljedeću godinu. Veli: ”Ti buš to sredil!”, a ja ga gledam. ”Pa nije to sam tak”. ”Ništ ti nemoj meni nije to sam tak, imal buš ti već materijala.” Ali to mi je rekao prije neka dva mjeseca otkad sam dosta već kratkih priča napisao tako da mislim da taj njegov plan i nije toliko nemoguć i sulud kakvim mi se na prvu činio – rekao nam je Frik.

I struka, kao i brojni čitatelji, složili su se da su priče i pjesme Zlatka Majseca vrijedno i zanimljivo književno djelo.

Profesorica, književnica i kritičarka Darija Žilić, istaknula je kako se žanrovski ne mogu odrediti Frikove priče. – Ali možemo reći da bi ta proza bila nekako nalik glazbi jer mu je temelj u tome da mu te rečenice zvuče kao glazba, da je ta eufonija jednako važna kao i značenje. Mislim da je to vrijedno djelo jer predstavlja jedan hommage gradu u kojem on živi, bilježi svakodnevicu iz svog posebnog kuta i daje dignitet tom jednom posve običnom životu i ljudima koji u njemu žive. Pri tom je i književno interesantno jer zaista miješa i priču i esejistiku, igra se jezikom, piše duhovito i zabavno i vjerujem da će sugrađani uživati u čitanju te duhovite proze – zaključila je ova renomirana hrvatska književnica.

A već sljedeća zanimljiva priča dolazi nam ove nedjelje. Što će se naći pod naslovom ”Čarolija proljetne noći” doznat ćete u kolumni ”Frik iz kvarta” na našem portalu.

Foto: Mario Žilec