Home FRIK IZ KVARTA FOTO Evo zašto kosac leti iz Afrike u Odransko polje

FOTO Evo zašto kosac leti iz Afrike u Odransko polje

PODIJELITE

Na važnost očuvanja jedne od najugroženijih ptica Europe – kosca, ukazalo se na manifestaciji „Kosci za kosce“ koja je protekle subote održana u Veleševcu, na Odranskom polju u Selcu. Stručnjaci su govorili o potrebi povezivanja prirodnih staništa kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela.

kosci-za-kosce-konj-posavac-etno1-14.jpg

Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović ističe kako je istraživanje iz 2009. godine pokazalo da se jedino košnjom livada košanica i očuvanjem sela može očuvati ptica kosac.

– Ta ptica u Hrvatsku iz Afrike dolazi svake godine u travnju i gnijezdi se na našim vlažnim livadama košanicama. Potrebno je očuvati ta staništa bez kojih ova ugrožena vrsta ne bi mogla opstati. Riječ je o važnom suživotu čovjeka i prirode – napomenula je Glasnović.

Ptica kosac živi vrlo skrovito i rijetko se može vidjeti. Svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom”kreks-kreks” koji podsjeća na zvuk brušenja kose. Za tihih noći zvuk odzvanja čak i jedan kilometar. Kosac je velik kao grlica, perje mu je tople smeđe boje, a noge relativno duge i snažne.

Cilj organizatora je educirati lokalno stanovništvo o tome da je način i termin košnje važno prilagoditi toj ptici. Naime, pretjerana kosidba tijekom lipnja uništava gnjezda, jaja i ptiće, a preživjeli kosci ostaju bez zaklona.

Na manifestaciji su predstavljeni rezultati istraživanja kosca na Odranskom polju u 2014. godini. Zbog poplava i dugog zadržavanja vode na tom području u prošloj godini nije zabilježena niti jedna ptica, odnosno pjevajući mužjak, dok je ove godine zabilježeno čak 28 kosca.

kosci-za-kosce-konj-posavac-etno1-12.jpg

Tomislav Durneković iz Udruge Turopolje prikazao je kako se to nekada kosilo uz pomoć konja, konjskom kosom. Tradicionalnu košnju ručnom kosom prikazao je KUD Veleševec.

– Osim toga pokazali smo i kako su to naši stari prikupljali sijeno rogama i vilama sa zupcima. U nedostatku nekadašnjih alata morali smo se poslužiti novijom izvedbom. Nakon što bi se nakon sušenja napravio kup sijena, na njemu bi uslijedila okrijepa i piknik jer tada nije bilo vozila s kojim se skoknulo doma na ručak i sve se to moralo obaviti na polju. Uglavnom se jeo domaći špek i sušeni sir, a zalilo rakijom ili gemištom – ispričala je predsjednica KUD-a Veleševec Nevenka Vučin.

Posjetitelji su se mogli provozati konjskim zapregama uz rijeku Odru. Druženje i lovačka zabava u organizaciji lovačkog društva „Patka“ iz Orla trajala je do ranih jutarnjih sati.

– Ova manifestacija se odvija šestu godinu za redom i puno znači za našu Općinu Orle. Želimo da svake godine ima više sadržaja i postane sve značajnija. Ovoga će mjeseca biti raspisan javni natječaj za rekonstrukciju obližnjeg „Selečkog“ mosta, tako da ćemo u ovo vrijeme iduće godine za vrijeme manifestacije imati i otvorenje mosta. Na taj će nas način moći posjetiti i posjetitelji s druge strane mosta, iz Sisačko-moslavačke županije – najavio je načelnik Općine Ivan Petko.

[print_gllr id=15842]