Home Izdvojeno FOTO DVD Turopolje proslavilo 75 godina

FOTO DVD Turopolje proslavilo 75 godina

PODIJELITE

Blagdan svetog Florijana jučer se u Turopolju posebno obilježio. Za sve vatrogasce održana je misa. DVD Turopolje proslavilo je 75 godina, a ispred vatrogasnog doma posvećeni su drvena kapelica i drveni kip svetog Florijana. Izradio ih je Zdravko Mateša zvan Moka.

-Napravio sam ih na inicijativu prijatelja vatrogasaca. Izrađivao sam to tri mjeseca. Kip je napravljen od drveta trešnje, a replika Krčkih vrata od hrasta. Ovo mi je hobi kojim se bavim 40 godina. Pretežno radim sakralnu umjetnost, a moja djela nalaze se i kod velečasnog Đure i kod brojnih prijatelja. Puno mi znači što su ovaj kip i kapelica tu, za sve mještane.-rekao nam je Zdravko.

Na proslavu rođendana DVD-a Turopolje došli su i gosti iz devet prijateljskih društava. Među njima su i Slovenci iz Brezja. -Upoznali smo se preko facebooka, ali održali smo prijeteljstvo i drago nam je zbog toga. Imali smo i zajedničke vježbe. Ovdje je danas bilo jako lijepo i fino pripremljeno. Jako nam se svima dopalo.- rekao nam je predjednik PGD-a Brezje, Maribor, Anton Blažič te dodao kako će njihovo društvo koje broji 95 članova, od kojih je 36 djece i mladih, uskoro proslaviti 90.-tu obljetnicu.DVD Turopolje - FLORIJAN (13)

DVD Turopolje trenutno broji 100 članova. Ima 40 djece i 5 natjecateljskih ekipa. -Ponosni smo i na intervencije koje odrađujemo i na vježbe i na natjecanja. Tri puta muška ekipa osvojila je treće mjesto na državnom natjecanju, a ženska, znana kao Španjolke, nastavlja tu tradiciju. Drugi put zaredom natjecat će se na državnom prvenstvu.-rekao nam je Patrik Čunčić, zapovjednik DVD-a Turopolje.

ZANIMLJIVE INTERVENCIJE I  VRIJEDNE REPLIKE

Prošle godine imali su tek 6 intervencija, ali zato su 2014. imali 46, većina ih je bila tehničke prirode.-Imali smo prije tri godine jednu zanimljivu intervenciju, spašavali smo mačka Maxa s hrasta. Spasili smo ga uspješno. Još danas hoda po Turopolju.-otkrio nam je zapovjednik Čunčić.

Vatrogasci DVD-a Turopolje ne izlaze samo na intervencije, već čuvaju baštinu i povijest svoga kraja. Tako su izradili repliku uskotračne pruge koja je prolazila Turopoljem.DVD Turopolje - FLORIJAN (9)

-To je spomenik industrijske kulture. Ovakva željeznica je bila jedini način transporta robe i trupaca u pilani. Cijelo Turopolje je bilo premreženo takvom željeznicom i pošto se to izgubilo tokom vremena, mi smo uspjeli obnoviti dva vagončića da ostane za buduća vremena.-rekao nam je vatrogasac Leon Godinić.

USKORO PROŠIRENJE POLIGONA

Zapovjednik Patrik Čunčić najavio je izgradnju vatrogasnog poligona čime bi se proširio tradicionalni Kup Josipa Radnika koji se svake godine održava prvog svibnja.

-To je postalo jedno od većih natjecanja na našem području. U rangu je sa gradskim i županijskim. Bilo je preko 300 djece u samo jednoj kategoriji. S ovime bismo dobili više kategorija i bilo bi još više djece.-rekao je.

Na Skupštinama DVD-a, otkrivaju nam vatrogasci, uvijek je zabavno. Svi žele doći, ali mjesta nema dovoljno. Stoga postoje i liste čekanja u koje se vatrogasci unaprijed upisuju.

[print_gllr id=46501]