Home Izdvojeno FOTO Čiji je pisac Ivo Andrić pitanje je na koje mnogi i...

FOTO Čiji je pisac Ivo Andrić pitanje je na koje mnogi i danas traže odgovor

PODIJELITE

Povodom 125. godišnjice rođenja književnika Ive Andrića, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica održana je tribina pod nazivom ”Čiji je pisac Ivo Andrić?”. Na tribini o Andrićevom djelu i pripadnosti govorio je dr. sc. Ivica Matičević iz Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

– Ivo Andrić je srpski, hrvatski, bosansko-hercegovački i svjetski pisac. Pisac s ovih prostora, u ime ovih prostora za cijeli svijet. To bi bilo najjednostavnije rečeno. On je interkulturalna činjenica. Nije jednoznačno čitljiv niti iz jedne od triju temeljnih književnosti, niti iz bosansko-hercegovačke, niti iz hrvatske, niti iz srpske – ustvrdio je Matičević te rekao kako je Nobelovu nagradu Andrić dobio za čitav svoj opus, a ne samo za djelo ”Na Drini ćuprija”. – Kako je to tumačio Nobelov komitet – za epski prikaz života svoga naroda. Što je značilo ”svoga naroda”, to mi možemo raspravljati, ali svakako i hrvatskog naroda.

Matičević smatra da o književnosti treba govoriti što više jer, iako je Andrić dobitnik Nobelove nagrade, njegova književnost nije dovoljno poznata. – Nakon 1990. godine o Ivi Andriću se govorilo pogrešno i s čudnim namjerama. No vrijeme u zadnjih pet godina, čini mi, se da se stanje oko Ive Andrića normalizira, koliko je to moguće. Izašle su neke knjige, održani su simpoziji, mislim da to za sada ide u jako dobrom smjeru.

Djela ovog književnika koji je volio živjeti daleko od javnosti, posvećen pisanju, s odmakom vremena bivaju sve vrjednija. – Važno je u njegovim djelima tražiti univerzalno, što nije teško – zaključio je Matičević.