Home Gospodarstvo FOTO Centar za posjetitelje mijenja vizuru središta Velike Gorice

FOTO Centar za posjetitelje mijenja vizuru središta Velike Gorice

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Centar za posjetitelje koji se gradi između Muzeja Turopolja i crkve Navještenja Blažene Djevice Marije danas je stavljen pod krov. Zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima ovih dana i izostanku siječanjskih minusa završavaju se građevinski zahtjevniji radovi. Direktorica Turističke zajednice Velike Gorice koja će ovdje imati svoje prostorije, Milada Mesarić, zadovoljna je napretkom projekta.

– Ovaj krov koji je malo specifičan i nije uobičajen za naše podneblje je atrakcija danas. Cijela zgrada ima posebnu modernu formu, ali sadržaj unutar zgrade interpretirat će Turopolje s njegovom kulturnom baštinom, tradicijom i svime onime što mi podrazumijevamo pod Turopoljem – rekla nam je Mesarić te dodala kako se intenzivno radi na multimedijalnom postavu.

– Sad je u fazi kreativnog rada naša suradnica Nikolina Jelavić Mitrović, autorica brojnih izložbi multimedijalnih postava. Ona sad intenzivno promišlja Turopolje. Proveli smo je kroz turopoljski lug, susrela se sa svinjama. Ona je Dalmatinka i zove ih svinjice, rekla je da su je oduševile. Mi se nadamo da će ona nas oduševiti svojim viđenjem Turopolja koje će biti moderno, atraktivno.

Izgradnjom Centra za posjetitelje promijenit će se vizura središta Velike Gorice. Kako je direktorica TZ-a istaknula, Centar neće dominirati prostorom jer to je zadaća starijih zdanja, muzeja i crkve.– Vidljivo je koliko je taj dio grada lijep i očuvan s obzirom na park i zelenilo. U kratkom roku doći će do bitnih promjena u javnim prostorima, a vjerujem da će izgradnja našeg Centra potaknuti i privatnu inicijativu da se otvaramo prema Šenoinoj ulici gdje još uvijek imamo i drvenih kuća, da i to postane vidljiv dio centra grada. Mi svi znamo da je ta ulica tu, ali strancima je ona sakrivena.

Podsjetimo, Centar za posjetitelje sastojat će se od vinskog podruma, ledane, suvenirnice i multifunkcionalne dvorane, a ovdje će svoje mjesto naći  i Turistička zajednica Velike Gorice.

– Centar za posjetitelje mora biti mjesto gdje će prvo Velikogoričani biti rado viđeni i rado će dolaziti, a onda kroz programe će dolaziti i drugi. Imat ćemo mi puno posjetitelja kada jednog dana dobijemo krov nad glavom.

Do tada ima još dosta posla oko uređenja unutrašnjosti, ali i okoliša. Otvorenje je najavljeno za proljeće. Investicija je vrijedna 6,2 milijuna kuna od čega je Grad Velika Gorica izdvojio 2 milijuna, a ostatak je uložila Turistička zajednica.

Foto: Mario Žilec