Home Izdvojeno FOTO Buševec ugostio ljubitelje tradicijskih glazbala

FOTO Buševec ugostio ljubitelje tradicijskih glazbala

PODIJELITE
foto: Arhiva

Ne pruža nam se često prilika uživo poslušati kako zvuče stari glazbeni instrumenti iz drugih krajeva svijeta. No otkako je prije 14 godina prvi put održana manifestacija ”Međunarodni festival tradicijskih glazbala”, u Buševcu to možemo doživjeti barem jednom godišnje.

Ove godine slušali smo goste iz Bugarske, Belgije, Afrike, Italije, a stigli su svirači i iz drugih krajeva Hrvatske.tradicijska-glazbala-2016-8

-Počeli smo s našim gostima iz Novog Vinodolskog, pa smo onda imali grupu iz Slovačke, tu su bili i Bugari gajdaši iz Varne koji su nam predstavili svoje gajde, kako se svira kod njih. Došli su i dečki Tovarešča mužika iz Salija sa Dugog Otoka, pa su nam bili naši prijatelji iz HPD Zelina, evo koji su nam malo pokazali kako zvuči cimbal – rekao nam je Nenad Rožić, predsjednik OSS Buševec koja organizira ovu nadaleko poznatu kulturnu manifestaciju.

Na pozornicu se popeo i trio iz Belgije koji je oduševio publiku, a Roberto Corona iz Sardinije, iz Italije, svirao je na zanimljivom instrumentu leonedas.tradicijska-glazbala-2016-7

-To je poseban instrument koji smo čuli, preko tri tisuće godina star. I jedan specifičan način sviranja ima – istovremeno se udiše i izdiše zrak, vrlo se rijetko to vidi i doživi. Tu su i Senegalci, naši posebni gosti koji su nam uljepšali ovu večer na kraju, s pjesmama s duhom Afrike, pa su malo dočarali kako to zvuči kod njih – rekao je Rožić.

Kada su počeli s ovom pričom prije 14 godina, cilj organizatora je bio potaknuti što više mladih na njegovanje tradicijskih glazbala.tradicijska-glazbala-2016-2

– Evo mi si dajemo za pravo ili si mislimo bar da je ovaj festival barem nekog potaknuo da se počne baviti sviranjem tradicijskih glazbala. Ako ništa drugo, kod nas sigurno u Buševcu, jer evo odgajamo mlade generacije u tome, ali vidimo da ima i u ostalim društvima i u okolici i dosta se ljudi vraća toj tradiciji, gajdama i ostalim instrumentima koji su se prije svirali u Hrvatskoj- zaključio je Rožić, predsjednik OSS Buševec.

Na 14. Međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala u Domu kulture Buševec svirali su vrhunski glazbenici, a upravo je ove godine, prema riječima organizatora održan do sada najbolji festival.

[print_gllr id=56548]