Home Izdvojeno FOTO Budućnost uzgoja malih životinja u sigurnim je rukama

FOTO Budućnost uzgoja malih životinja u sigurnim je rukama

Leonu, najmlađem članu Udruge uzgajatelja malih životinja ”Turopolje”, nije bilo teško potegnuti do metropole iz Šestak Brda. Iako ima tek 10 godina, već četiri godine bavi se uzgojem peradi i tome pristupa ozbiljno.

PODIJELITE

Ovog vikenda još jedno udruženje uzgajatelja malih životinja organizira izložbu. U prostorijama Dobrovoljno-vatrogasnog društva ”Hrelić” izloženo je oko 400 malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja ”Turopolje” iz Velike Gorice. Iako je ova izložba prijašnjih godina bila u Osnovnoj školi Jurja Habdelića u Velikoj Gorici, zbog izgradnje školske blagovaonice, ove je godine organizirana u Zagrebu.

Leonu, najmlađem članu Udruge uzgajatelja malih životinja ”Turopolje”, nije bilo teško potegnuti do metropole iz Šestak Brda. Iako ima tek 10 godina, već četiri godine bavi se uzgojem peradi i tome pristupa ozbiljno. – Ovo je Antverpenska bradata patuljasta kokoš, ovo je kokica crno špricana koja je osvojila šampion. Cijela obitelj se bavi uzgajanjem ovih koka. Imamo i australorp koke, vijandote i Ayam Cemani – pokazao nam je Leon.Ayam Cemani je egzotična i dosta neobična koka. Ono što je kod drugih koka crveno ili neke druge boje, ovdje je crno, a crna joj je i koža. Riječ je o ukrasnim kokama, mada jaja mogu biti konzumna.

Oko 30 godina uzgojem ukrasnih koka i golubova bavi se Davor Gorupić iz Hrelića. Hobi je naslijedio od oca. Tajna njegovog uspjeha leži u posebnom tretmanu koji pruža svojim kokama i pijetlovima. Uoči izložbe, on ih tušira, šamponira i fenira, a one uživaju.– Golubove treba pripremiti da su mirni u kavezu i da se lijepo drže. Kokice čak i kupam, tuširam i onda po sat, sat i pol feniram da bi lijepo izgledale. U rasi treba imati dobro porijeklo grla i onda uz tretman i njegu na kraju i ocjene budu jako dobre – ispričao nam je Gorupić.

Božidar Antolović, predsjednik Udruge uzgajatelja malih životinja ”Turopolje” Velika Gorica, zadovoljan je velikim brojem posjetitelja iako je lokacija održavanja izložbe privremeno promijenjena.– U Velikoj Gorici uvijek imamo odličnu posjećenost, ali evo ove smo godine iznimno ovdje. Veliko je naselje pa je i tu odaziv jako dobar. Mi imamo četiri kategorije životinja, to su golubovi, perad, kunići i papagaji. Imamo 45 aktivnih članova, a idemo u Viroviticu, Varaždin, Sisak, Nedelišće, Zabok, pa su i uzgajivači iz tih gradova danas ovdje – rekao nam je Antolović.

Izložbu u DVD-u ”Hrelić”, gdje je izloženo i nekoliko primjeraka gmazova, možete pogledati danas do 20 sati i sutra od 8 do 14 sati.

foto: Mario Žilec