Home Izdvojeno FOTO Sve boje i raskoš Međunarodnog festivala folklora

FOTO Sve boje i raskoš Međunarodnog festivala folklora

Ove godine u Goricu su stigli gosti iz Bugarske, BIH, Češke, Kosova...

PODIJELITE

Šarolikost boja narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesova slilo se ovih dana u Veliku Goricu. Početak srpnja u Gorici je uvijek u znaku Međunarodnog festivala folklora (ove godine 19. u nizu) kojeg organizira Folklorni ansambl Turopolje, koji za tu priliku pozove brojne goste iz raznih krajeva zemlje, susjedstva i svijeta. FA Turopolje ponovo se pokazalo kao odličan domaćin i organizator, a publici su pripremili tri bogata folklorna dana. U društvu folkloraša iz Bugarske, Češke, Kosova, Makedonije, BIH i Hrvatske uživali su u građani Zagreba gdje su se gosti već tradicionalno družili i predstavljali na Trgu bana Jelačića, dok su se domaćoj, goričkoj publici predstavili u Parku dr. Franje Tuđmana. Veliko finale, završnica, održana je u dvorani Gorica, a okupila je sva folklorna društva koja s dala svoj obol ovogodišnjem festivalu.

Tako su bogatstvo i ljepote svog zavičaja, običaja i pjesme predstavili KUD Ravnica iz Oštre Luke, BIH, zatim FA Horo iz Smolyane, Bugarska, KUD Kupinečki Kraljevac iz Brezovice, folklorna grupa Demižon iz Češke, Ansambl pjesama i plesova “Zeri i Kosovës” s Kosova polja, KUD Biser iz Kičeva, Makedonija, a nastupili su i domaćini FA Turopolja.

Žiri je uručio i nagrade. Za koreografsko izvođenje i instrumentalnu izvedbu ansamblu iz Kosova, za kostimografiju i izvornost dobili su “Biseri” iz Makedonije, za tehničku izvedbu plesa i glazbenu izvedbu Česi, za opći scenski dojam Bugari, za vokalnu izvedbu Ravničani iz BIH, a nagrada za posebni dojam otišla je u ruke Kupinečkom Kraljevcu.