Home Izdvojeno FOTO Atletičar USPON-a Dominik Počekal dobio nova kolica za buduće sportske uspjehe

FOTO Atletičar USPON-a Dominik Počekal dobio nova kolica za buduće sportske uspjehe

PODIJELITE

U sklopu akcije “21 kolica za sport” Udruga Hrvatska reprezentacija mladim hrvatskim sportašima dodjeljuje invalidska kolica kako bi im se olakšalo bavljenje sportom. Akcija je započela prošle godine te će 21 sportaš, po jedan iz svake županije, dobiti vlastita kolica po mjeri. U Zagrebačkoj županiji kao najperspektivniji sportaš izabran je 16-godišnji Dominik Počekal, atletičar velikogoričkog Atletskog kluba osoba s invaliditetom USPON. Jučer su mu, na svečanoj dodjeli, kolica uručena, a Dominik ih je odmah isprobao.

– Hvala svima. Kolica su dobra. Zahvaljujem se na ovoj donaciji jer će ova kolica jako puno značiti za moj sportski rast. Ja ću se nastaviti truditi. Zahvaljujem se Hrvatskoj reprezentaciji i donatoru, svom treneru Ivanu Čengiću koji se jako puno trudi oko mene, ali i Darku Matiću koji mi je bio velika podrška kao i moj klub. Ja ću se nastaviti truditi – poručio je Dominik.Kolica je Dominiku uručila Renata Pondeljak, predsjednica uprave OTP Leasinga koji su donirali 20-ak tisuća kuna kako bi se sportski uspjesi Dominika nastavili. – Mi smo tražili koji bismo projekt u ovoj godini mogli podržati jer kao svaka tvrtka imamo određeni budžet i pokušavamo naći prostora da pomognemo onima kojima to treba. Došli smo do informacije o ovom projektu i ovaj projekt nam se učinio interesantan. Vidjeli smo da možemo donirati jedna kolica od ovih 21 – ispričala je Pondeljak.Dominik je rođen 21. rujna 2000. godine u Sisku. Pri rođenju mu je dijagnosticirana bolest Meningomyelocele – urođena mana. Kasnije mu se pojavio i Hydrocephalus zbog čega mu se u mozgu zadržava tekućina. Do danas je operiran pet puta, a zahvati su mu obuhvatili leđa, stopala i glavu. No, to nije umanjilo njegovu želju za bavljenjem sportom. – Igra slučaja je u stvari. Jedan telefonski poziv prije četiri godine. Nazvao me Đuro Počekal, Dominikov otac i kaže imam sina koji bi se htio baviti sportom, atletikom. Nisam vjerovao da će doći, došao je i ostao je hvala Bogu tu je s nama – ispričao je Darko Matić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

U USPON-u Dominik trenira već četiri godine. Ove godine osvojio je nagradu Mlada nada hrvatskog paraolimpijskog odbora. Baca kuglu i disk, a ova kolica puno će mu značiti prilikom transfera i bržeg kretanja i na treninzima i na natjecanjima. – U kratko vrijeme napravio je izvrsne rezultate. Bio je na Europskim igrama mladih gdje je osvojio dvije medalje. Na svjetskim igrama je također osvojio dvije medalje tako da sam ja presretan što ga imamo u klubu. Pred njim je još puno rada, ali uz ovako predanog sportaša možemo puno napraviti – istaknuo je Ivan Čengić, trener USPON-a. Ovu akciju podržala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te je cijeli projekt pod njezinim pokroviteljstvom. – Mi smo pokrenuli program “I ti to možeš” unutar kojeg se provodi akcija “21 kolica za sport”. Tom akcijom želimo u svakoj županiji dodijeliti po jedna kolica. Program “I ti to možeš” je puno širi i cilj je uključiti svu djecu u sport. Dominik je izabran zbog svojih uspjeha koje je imao do sada, ali i uspjeha koje će imati s ovim kolicima koje ćemo mu dodijeliti. Mi želimo u svakoj županiji naći perspektivnog sportaša kojem želimo dodijeliti kolica i da svoje treninge i uspjehe još kvalitetnije postigne – ispričao je Dejan Caput, predsjednik Udruge Hrvatska reprezentacija. Na predstavljanju su se okupili brojni gosti koji su podržali Dominika i zaželjeli mu još mnogo sportskih uspjeha. Redom su to Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednice RH, Nada Murganić, izaslanica premijera i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ksenija Čuljak, izaslanica Zagrebačke županije, zatim saborske zastupnice Ljubica Lukačić i Majda Burić te Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.– Mi kao Grad Velika Gorica jako smo ponosni što imamo tako kvalitetne sportaše. Oni su promotori našeg grada, naše Županije i Domovine Hrvatske u cjelini. Svaka uložena kuna u naše sportašice i sportaše deseterostruko se vraća i budite sigurni da će oni i u budućnosti, po pitanju Grada Velike Gorice, imati podršku jer oni to i zaslužuju. Na kraju našem Dominiku želim puno sportskog uspjeha. To je mlad čovjek, perspektivan, ima volju i želju – poručio je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.Kako bi ova večer Dominiku ostala u što ljepšem sjećanju, pobrinuo se Gradski zbor “Franjo plemeniti Lučić” koji je izveo nekoliko glazbenih točaka. Veliku podršku svom kolegi iz kluba dali su svi atletičari USPON-a zajedno sa svojim trenerima.