Home Izdvojeno FOTO Aktivno ljeto izviđača u prirodi uz učenje i druženje

FOTO Aktivno ljeto izviđača u prirodi uz učenje i druženje

PODIJELITE
Foto: Roman Avdagić i Igor Palović

S obzirom na to da su ovog ljeta mjere po pitanju koronavirusa bile ublažene i situacija povoljnija, TUS Tur je omogućio svojim članovima da provedu 20 dana u prirodi na izviđačkim aktivnostima.

Prve dane ljeta proveli su u Parku prirode Lonjsko polje, nakon toga na izletu u prirodu u Kravarskom, a potom i u Rakitovcu. Završno logorovanje bio je osmodnevni Šumski cvijet na kome je sudjelovalo osamnaest izviđača Turopoljske udruge skauta “Tur”. Organizirano je u okviru Šumske škole Saveza izviđača Hrvatske, kako bi tečajcima omogućili provedbu praktičnog osposobljavanja, a održano je sredinom kolovoza u Lovincu, u Lici. U početku su sudjelovali konačari, a potom su došli i mlađi i stariji izviđači.

Logorovanje izviđača iz četiri izviđačke udruge

Tehničkom timu se pridružio Ivana Svoboda – Hans, a Alen Konjević je vodio logorovanje Šumski cvijet u koje se uključilo 36 izviđača iz četiri izviđačke udruge. Podijeljeni u četiri patrole, odnosno dvije družine, plave i zelene latice Šumskog cvijeta, kroz osam dana dobro su se upoznali i zbližili izviđači iz Koprivnice, Požege, Samobora (Sveti Martin pod Okićem) i Velike Gorice.

Što su mladi tamo naučili? Da su ljetni dani u Lici prilično vrući i teško podnošljivi bez hlada šume, ali i da ličke ljetne noći znaju biti poput zimskih, s temperaturom od svega 3-4 Celzijeva stupnja. Tako za ljeto u Lici treba imati i ljetnu i zimsku odjeću te vreću za spavanje na otvorenom na ekstremno niskim temperaturama.

Doživjeli i pravu svečanu logorsku vatru

Na tečaju za voditelje sekcija sudjelovala je Marija Magdalena Buntak, koja je kroz osam dana timskog rada uspješno odradila i praktični dio osposobljavanja te je stekla licencu mladog izviđačkog voditelja, odnosno vođe družine. Iz Udruge joj čestitaju i žele uspješno napredovanje.

izviđači su u Lovincu imali priliku doživjeti i pravu svečanu logorsku vatru uz metarsku pagodu od hrastovine i velik broj izviđača okupljenih oko nje. “Izvikivanje poklića patrola, družina i tečajskih timova te izviđačka pjesma trajali su satima, tako da su se mještani raspitivali “što to dajemo djeci” da su tako glasna i dobro raspoložena. Dajemo im zanimljive i dobno prilagođene programske sadržaje i priliku da budu spontani, opušteni, veseli i glasni. Sve to u gradu ne mogu i ne smiju biti. Zbog toga je šuma i priroda opčenito najbolje i poticajno okruženje za zdrav život i kvalitetan cjeloviti razvoj mladih ljudi.”, objašnjavaju iz Udruge.

Jesen će za Turovce također biti aktivna, slijedi im Memorijal te projekti pošumljavanja područja oštećenih klimatskim promjenama: Prijatelj šume i područja oštećenih požarima u Dalmaciji: Boranka.

Izvor: Tus-Tur, Foto: Roman Avdagić i Igor Palović