Home FOTO VIJEST FOTO 15. Županijska izložba: Generacijska ljubav prema malim životinjama

FOTO 15. Županijska izložba: Generacijska ljubav prema malim životinjama

'Da nemam, ja bi za životinje posudil, radije bi bil gladan ja nego da budu gladne moje životinje. Znate kak se veli, ko ne voli životinje ne voli ni ljude', ističe Stjepan pl. Plepelić

PODIJELITE
Foto: Tomislava Bradić

Ovog vikenda u Srednjoj strukovnoj školi održana je 15. Županijska izložba malih životinja u organizaciji Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005., a nakon godine stanke zbog pandemijske situacije.

Kako nam otkriva organizator, posjetitelji su na izložbi imali prilike vidjeti 221 impozantnih primjeraka golubova u 17 pasmina, velike peradi u 40 primjeraka i dvije pasmine, te 26 primjeraka u četiri pasmine patuljaste peradi, 30 primjeraka kunića u sedam pasmina i 12 egzotičnih ptica – papiga.

– Ove je godine osjetno manji broj eksponata, nikad manje na našoj izložbi. No, razlozi su više nego opravdani; pandemija koronavirusa, potresi, te naposljetku ptičja gripa koji su svemu kumovali. Unatoč svemu, naš entuzijazam nije splasnuo i uz sve probleme izložba se uspješno održala, uz 329 eksponata! Termin je možda bio škakljiv, no tko je želio, doveo je i djecu kako bi se upoznali s malim životinjama. Smatramo da su ovakve izložbe prvenstveno nužne za najmlađu populaciju, a kako bi očuvali vlastiti identitet i hrvatsku izvornu faunu, ne samo u županiji, već i na nacionalnoj razini – otkrio nam je Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Sve primjerke ocjenjivali su suci Zbora sudaca Hrvatskog saveza Udruge uzgajatelja malih životinja. Generalni pokrovitelj je Zagrebačka županija, a srebrni sponzor je Grad Velika Gorica. Županiji je, između ostalog, 2018. godine pokrenula projekt ‘Zaštita posavske kukmaste kokoši’, na način da su osnovali i Udrugu uzgajatelja Kukmica.

– Projekt se provodi i ove godine, a s ciljem da se dobije materijal temeljem kojeg će se zatražiti priznanje te pasmine, te će se uvrstiti u registar zaštićenih izvornih pasmina Hrvatske, te će se točno znti standardi kakva je to kokica. Na području Turopolja su glavni uzgajivači, te predsjednik Udruge i Saveza, što je ogroman potencijal za županiju a prema smjeru komercijalizacije te vrste, nove gastronomske ponude na našem prostoru i s ciljem ekološkog uzgoja – kazao je mr.sc. Josip Kraljičković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Dobna granica članova garancija je budućnosti Udruge

Mnogima je ovo način življenja i omiljen generacijski, obiteljski hobi, u što smo se uvjerili i sami. Udruga broji članove od 11-godišnjaka pa do 70-godišnjaka. Ljubav prema golubovima, kokicama i zečevima u obitelji Fučkala prenosi se kroz generacije, s djeda na unuke, za što su pravi dokaz Dominik i David iz naše reportaže.

– Tata i djed prenijeli su na nas ljubav prema malim životinjama, a posebno volimo golubove i kokoši. I roditelji su nas odmalena učili da volimo životinje! Ove godine imamo devet šampiona u osam vrsti golubova i kokoši, najviše šampiona ove godine. Kad odrastemo sigurno ćemo se baviti uzgojem, jako to volimo – ističu Dominik i David.

Tu su i starije, mudrije generacije, koje žive za životinje. Gospodin Stjepan pl. Plepelić iz Plesa najstariji je član Udruge, a svojevremeno je jedini u Hrvatskoj imao prijavljenu turopoljsku svinju. Sada se bavi uzgojem kokoši i golubova.

– Dok me bude ja ću se baviti svojim životinjama. U Udruzi sam preko sedam godina. Imam zagrebačke i sisačke prevrtače, sibirskog jedriličara kojeg rijetko tko ima, golube pismonoše i dalmatinske zimovke – najstarije europske pasmine goluba. Svaki mjesec od mirovine izdvajam makar 500 kuna za životinje i nije mi nimalo žao! Da nemam, ja bi za životinje posudil, radije bi bil ja gladan nego da budu gladne moje životinje. Znate kak se veli, ko ne voli životinje ne voli ni ljude  – kazao je uzgajivač Stjepan pl. Plepelić.