Home Vijesti Facebook sve oštriji prema lažnim objavama vezanih uz koronavirus i cijepljenje

Facebook sve oštriji prema lažnim objavama vezanih uz koronavirus i cijepljenje

Upozorili su da bi mogli ukloniti grupe, stranice i račune koji kontinuirano dijele neistine

PODIJELITE

Društvene mreže, dijeljenje neprovjerenih informacija, teorija zavjera i sličnih preplavile su portale i grupe, posebice na Facebooku i Instagramu. Upravo iz tog razloga su iz platforme javili kako će još oštrije raditi na tome da uklone lažne informacije vezane uz koronavirus, cijepljenje protiv koronavirusa i cijepljenje općenito.

S ovom misijom su krenuli još u prosincu prošle godine kada su počeli obavještavati korisnike da su neke njihove objave možda pune lažnih informacija. Neke od izjava i objava koje će se micati su:

  • koronavirus je čovjek napravio namjerno
  • cjepivo nije valjan i uspješan način za zaštitu od bolesti
  • sigurnije je dobiti bolest nego cjepivo
  • cjepiva su opasna, toksična i uzrokuju autizam

Prvenstveno će se pregled odnositi na grupe, stranice i račune koji dijele ovakve informacije. Slično pregledavanje netočnih objava radili su i prije pandemije koronavirusa. Facebook je također upozorio da bi mogli ukloniti grupe, stranice i račune koji opetovano dijele neistine.

Stručnjaci navode kako bi ovo moglo biti problematično s obzirom na to da svakodnevno stižu nova istraživanja među kojima su neka kontradiktorna službenim informacijama koje su stigle prije nekoliko mjeseci. Kako bi to kontrolirali i na neki način uredili svoju društvenu platformu, Facebook također prilagođava način na koji se stvarne informacije o COVID-19 isporučuju na Facebooku i Instagramu.

Tvrtka je također najavila da će u svom “Informacijskom centru Covid-19” početi prikazivati veze do lokalnih zdravstvenih web stranica kako bi pomogla korisnicima da utvrde ispunjavaju li uvjete za dobivanje cjepiva i kako ga mogu dobiti.