Home Izdvojeno Evo koje će rizike pokušati ublažiti ”Tim za zdravlje” u idućih pet...

Evo koje će rizike pokušati ublažiti ”Tim za zdravlje” u idućih pet godina

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

‘Tim za zdravlje’ Zagrebačke županije usvojio je matricu za početno vrednovanje Plana zdravstvene zaštite Zagrebačke županije za razdoblje do 2022. i Akcijskog plana javnih potreba u zdravstvu za 2017., kao i vrednovanje Socijalnog plana Zagrebačke županije za razdoblje do 2022. i Akcijskog plana javnih potreba u socijalnoj skrbi za 2017. godinu.

Početnim vrednovanjem, uz ostalo, utvrđeni su rizici ovih dokumenata te dane preporuke za njihovo ublažavanje. Glavnim rizicima istaknut je manjak zdravstvenoga kadra, nedovoljna financijska sredstva, nedovoljno učinkovita suradnja između županijskih i državnih institucija u sustavu zdravstva, nedovoljno prihvaćanje osobne odgovornosti za vlastito zdravlje, nedovoljna povezanost struke i politike, kao i nedovoljno razvijena suradnja s jedinicama lokalne samouprave. Kao preporuke za ublažavanje rizika, navode se potreba održavanja tribina, okruglih stolova, prezentacija, izrada brošura, odnosno medijska promocija zdravlja, zatim iznalaženje alternativnih izvora financiranja socijalnih usluga, kao i subvencioniranje zdravstvenih usluga od strane lokalne zajednice.

Za sastanka Tima, predložena je i edukacija stanovništva na temu ”Kako prepoznati stanje hitnosti”, kako bi se građani navikli na usluge koja obavlja hitna medicinska služba. Također, zdravstvenim ustanovama koje provode preventivne programe predložit će se da izvještavaju Županiju o broju obavljenih pregleda, odnosno broju pozvanih osoba i onih koje su se pregledu odazvale, kao i rezultatima pregleda.