Home Izdvojeno Evo kako je bilo na Danima kulturne baštine Zagrebačke županije u Mičevcu

Evo kako je bilo na Danima kulturne baštine Zagrebačke županije u Mičevcu

PODIJELITE

micevec3

Na Danima kulturne baštine Zagrebačke županije u Mičevcu, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Petar Zrinski iz Vrbovca predstavilo se plesovima vrbovečkog kraja i Završnim kolom iz opere „Ero s onoga svijeta“, dok su članovi Etno udruge Kurilovec pričali stare izreke, narodna vjerovanja i istinite zgode.

– Pričali smo o tome kako su Turci krali djecu i žene te kako su se turopoljski plemići, od kojih neki iz Kurilovca, naseljavali po Žumberku. Sve što smo večeras govorili bila je istina – rekla je predsjednica Etno udruge Kurilovec Ana Plehinger.

price

IZRAŽAVAJU SE GOVOROM

Iz Etno udruge Kurilovec ističu kako im je cilj očuvati priče na izvornom turopoljskom dijalektu koji se sve više gubi.

– Pokušavamo sačuvati baštinu koliko je to u današnje vrijeme moguće. Mi smo društvo koje za sada ne pjeva niti pleše, ali zato se izražavamo govorom. Nastojimo očuvati riječ i običaje Kurilovca, način na koji su naši stari govorili i kojim još uvijek mi govorimo – napomenula je Ana Plehinger.

micevec1

Udruga Kurilovec održava i besplatne radionice na kojima se može naučiti plesti košara, izraditi staro sviralo fućkulu, žensko pokrivalo za glavu, ukrasiti pastirski štap te oplesti bocu.

DUH MINULIH VREMENA

Kulturno-umjetnički amaterizam na području Zagrebačke županije bila je tema ovogodišnjih Dana kulturne baštine. Predsjednik velikogoričke Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vladimir Štarkelj ističe kako se kroz djelovanje 160 županijskih udruga reflektira težnja za očuvanjem „duha minulih vremena“. Iz pozicije očuvanja nematerijalne kulturne baštine i vrednovanja kulturne raznolikosti, njihovo se stvaralaštvo transformira u neiscrpnu građu otvorenu za etnološka i kulturno antropološka istraživanja.

– Htjeli smo pokazati vrijednost tog kulturno-umjetničkog rada na očuvanju naše kulture i identiteta i mislim da kada toga ne bi bilo mi ne bi znali tko smo i što smo, a ovako nove generacije koje dolaze učimo o našoj kulturi, nacionalnom ponosu i folkloru – naglasio je Štarkelj.

djeca