Home Izdvojeno Epidemija gripe u Velikoj Gorici

Epidemija gripe u Velikoj Gorici

PODIJELITE

Na širem velikogoričkom području u tijeku je epidemija gripe. Do 15. siječnja prijavljeno je ukupno 397 bolesnika. Svaki tjedan taj se broj povećava. Najviše zaraženih gripom su u dobnoj skupini od 30 do 64 godine, tzv. radna populacija, a njih je 195. Oboljelih je i više jer svi ne posjete doktora.

– Od 19. prosinca do 15. siječnja na području Velike Gorice i okolice ukupno je 397 oboljelih. Prijave idu po tjednima, a ovaj tjedan od 16. do 22. siječnja još uvijek nije pribrojan. Nešto je više oboljelih nego prijašnjih godina – ispričala nam je Gordana Pajan Lehpaner, voditeljica velikogoričke Epidemiološke službe.

Ove zime za sve koji su se htjeli cijepiti bilo je dovoljno cjepiva. Ovih dana, kada je gripa u tijeku, kasno je za cijepljenje. – Realno je kasno cijepiti se jer je epidemija u tijeku. Kada se cijepite treba vam neko vrijeme da stvorite imunitet, ali ako ćete biti izolirani dva tjedna, imati što manji broj socijalnih kontakata teoretski se još možete cijepiti. No, to nije nešto što bih generalno preporučila. Cijepi se u vrijeme prije početka pojave gripe – objasnila je Pajan Lehpaner.Cijepljenje cekaonica dom zdravljaNajugroženije osobe koje obolijevaju od gripe su osobe koje boluju od kroničnih bolesti bez obzira na životnu dob – plućni bolesnici, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, poremećaja imunološkog sustava te šećernih bolesti. Ugrožena su i djeca, ali i osobe starije životne dobi, iznad 65 godina.

Ukupno je 37 oboljele djece do četiri godine starosti, 27 ih je od pet do šest godina, dok ih je 16 u starosti od 7 do 14 godina. Mladih od 15 do 19 godina je 16 evidentirano, dok je mladih od 20 do 29 godina čak 46. Najviše oboljelih je od 30 do 64 godine – 195, a starijih od 65 ukupno 60.