Home Gospodarstvo Elena i Ionela napustile Rumunjsku i u Čiču pronašle bolji život!

Elena i Ionela napustile Rumunjsku i u Čiču pronašle bolji život!

PODIJELITE

I dok mladi sve više napuštaju Hrvatsku u potrazi za poslom i boljim standardom, mnogima bi san bio doseliti se upravo u našu zemlju. Elena Fira i Ionela Oprea napustile su Rumunjsku i svoje mjesto pod suncem pronašle u Novom Čiču. Za život zarađuju proizvodeći povrće, na imanju najvećeg velikogoričkog povrćara Nedjeljka Savića.

ionela

OD POČETNICE DO MENTORICE

– Na početku je bilo teško, ali onda sam se navikla. Radit ću ovdje koliko god budem mogla. U Hrvatskoj je lakše naći posao nego u Rumunjskoj. Tamo je i manja plaća – priča nam Ionela koja u Novom Čiču radi već 10 godina. Krenula je kao početnik, bez ikakvog znanja o poljoprivredi. Naučila je sve o povrću i sada je mentorica novim radnicima.

– Ovdje sam puno toga naučila. Kada sam počela raditi, ovaj posao nisam znala. Sada sam puno naučila i uvijek kada dođe netko novi, volim pokazivati kako se uzgaja povrće – kaže Ionela.

Obitelj Savić zapošljava 20 ljudi, od kojih je čak 15 stalno zaposlenih. Stalan posao imaju i Elena i Ionela. Osnovna plaća im je tri tisuće kuna, ali mogu zaraditi između pet i šest tisuća kuna.

savic

BJEŽE OD POLJOPRIVREDE

Nedjeljko Savić ističe kako mu je teško pronaći radnu snagu, osobito među lokalnim stanovništvom. Kaže kako se kod njega može dobro zaraditi, osobito oni koji žele raditi.

– Imam problema s radnom snagom, pogotovo s našim domaćim radnicima. Oni bi ipak željeli imati određeno radno vrijeme – kaže Savić ističući kako ljudi bježe iz poljoprivrede, a da su oni koji i rade uglavnom nekvalificirani za poljoprivredu.

SEZONU PRODUŽIO GRINCAJGOM

Radno mjesto Elene i Ionele je oranica od 50 hektara. Posla je puno jer svake godine treba proizvesti čak tri tisuće tona povrća. One se ne bune. Rade puno, ali mogu zaraditi znatno više nego u Rumunjskoj i plaću dobivaju na vrijeme za razliku od mnogih radnika u Hrvatskoj. Saviću to polazi za rukom jer povrće svakodnevno isporučuje velikim trgovačkim lancima. Specijalizirao se u proizvodnji salate, koja obuhvaća više od polovice njegove proizvodnje, čak 30 hektara godišnje. Sve što proizvede može odmah i prodati. Sezonu je produžio pakiranjem grincajga, zbog čega mu i trebaju zaposlenici svih 12 mjeseci.

rumunjke1