Home Izdvojeno Dvodnevno slavlje za 21. Vojkove dane

Dvodnevno slavlje za 21. Vojkove dane

Organiziran je bogat kulturno-umjetnički program te nastupi brojnih KUD-ova

PODIJELITE

Dvodnevnim svečanim i kulturno-umjetničkim programom, u petak, 27. i subotu, 28. listopada obilježit će se 21. Vojkovi dani. Tradicionalna manifestacija u Donju Lomnicu, povodom 54. obljetnice smrti Vojka Miklaušića, dovodi brojne goste i posjetitelje.

– To je manifestacija sada već prepoznatljiva diljem Hrvatske, svake godine sve više posjećena, a KUD-ovi zajednice i šire okolice pokazuju sve više interesa za nastupom u Donjoj Lomnici – poručila je Zlatica Krznarić, tajnica KUD-a “Nova zora”.

Vojko je jedna od najznačajnijih propagatora turopoljske kulturne baštine te najznamenitija osoba koja je radila na kulturnom identitetu Donje Lomnice u prošlom stoljeću. Najveći uspjeh bila je “Turopoljska svadba” u Vojkovoj koreografiji zbog koje Društvo postiže veliki uspjeh na Smotri Hrvatskog folklora 1952 g. u Puli.Manifestacija počinje u petak u 17 sati polaganjem vijenca na grobu Vojka Miklaušića u Velikoj Gorici te svetom misom u župnoj crkvi Sveta Tri kralja u Donjoj Lomnici u 18 i 30 sati.

Bogat kulturno-umjetnički program koji je KUD “Nova zora” pripremio održat će se u subotu u 19 sati u Društvenom domu u Donjoj Lomnici. Nastupit će KUD “Posavina” iz Budaševa, Sisak, KUD “Mala Gorica” iz Male Gorice, KUD “Čiče” iz Novgo Čiča te sve sekcije KUD-a “Nova zora”. Organizirana je i izložba suvenira i nakita dizajnerice Anđele Relković-Paruž te zajednički domjenak.

– Mi Lomničani pokušavamo se odužiti Vojku za ono što je učinio za naše mjesto. Još pedesetih godina jedan izvor u Lomničkom vinogradu dobiva ime “Vojkov zdenčec”, a 1991. godine jedna Lomnička ulica dobiva naziv “Ulica Vojka Miklaušića”. Velika hvala Vojku, ali velika hvala i njegovoj obitelji koja je ustrajala i čuvala njegove zapise, dala ih tiskati, čije zapise koriste mnogi KUD-ovi, a kojim zapisima koristit će se i naraštaji koji tek dolaze na scenu folklora i čuvanja te tradicijske kulturne baštine – poručili su iz KUD-a “Nova zora”.