Home Kultura Dva dana će Bunjevke prenositi Turopoljcima tradiciju umjetničke obrade slame

Dva dana će Bunjevke prenositi Turopoljcima tradiciju umjetničke obrade slame

PODIJELITE

Društvo žena Velika Mlaka ove godine sudjeluje u obilježavaju Dana baštine Europske Unije. U suradnji s partnerima KUD-om ‘Čiče’ iz Novog Čiča i HKPD-om ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta te uz podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice održat će dvije radionice pod nazivom “Slamarska umjetnost bačkih Hrvatica u turopoljskom kraju”.

“Stvaralaštvo u tehnici slame kod bunjevačkih Hrvatica u Bačkoj nalazi se u Registru nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji. Tradiciju toga stvaralaštva najvjernije čuva Prva kolonija naive u tehnici slame u Tavankutu. U narodu je ona poznatija kao kolonija slamarki”, kazala je predsjednica Društva žena Velika Mlaka Ivana Andrić Penava.

Prva radionica održava se sutra (petak, 14. listopada) od 18 do 21 sat na Turističko-edukativnom centru u Novom Čiču. Na ovoj uvodnoj radionici zainteresirani će biti upoznati sa slamom kao materijalom za ukrašavanje i pripremom slame (čišćenje, ravnanje, lijepljenje, oblikovanje i rezanje) za umjetničku obradu.

Bit će prikazan film velikana hrvatske publicistike i dokumentaristike Iva Škrabala ‘Slamarke divojke’ (Zagreb film, 1970.)

U subotu će naučena znanja polaznici radionice ispred Muzeja Turopolja i primjenjivati. Od 10 do 14 sati izrađivat će se prigodne čestitke i minijature. S ukrasima od slame, naravno.

Svi radovi bit će prigodno izloženi!