Home Izdvojeno Đuro Mesić predstavio knjigu “Razminiraj Domovinu” o emotivnim pirotehničkim iskustvima

Đuro Mesić predstavio knjigu “Razminiraj Domovinu” o emotivnim pirotehničkim iskustvima

Ispričao nam je svoju priču koju možete detaljnije saznati u objavljenoj knjizi. "Nikada se nisam bavio oružjem, nisam ga volio, ali ovo mi je dalo poriv i ideju da dam svoj doprinos i osobno sam za sebe odgovaram."

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Danas se održala promocija knjige Đure Mesića pod nazivom “RazMiniRaj Domovinu” za koju je prva ideja stigla još 2005. godine kada je odlučio zabilježiti svoja sjećanja na ratno i poratno razdoblje koje je proveo na poslovima razminiranja.

Knjiga RazMiniRaj Domovinu prikazuje netipična ratna zbivanja te poratno humano oslobađanje prostora od mina. Baš zbog toga što je i sam preživio mnoge neobične dogodovštine, otkrio romantične prizore usred okrutne stvarnosti i uživao u prirodnim ljepotama naše domovine, odlučuje iznijeti svoju istinu i svoje viđenje pojedinih događaja. “Razminiranje je moj život od početka 1992. kada sam dobio ovlast pirotehničara još u ratu. Materijale sam prikupljao godinama, od 2005. godine i oni su čekali sve do danas. Ohrabrio sam se izdati knjigu zahvaljujući lektorici i pravnici Jasmini Mutabžiji te Stipi Biliću te su njih dvoje bili presudni za to da se ja odlučim to napisati i pustiti u javnost.”, govori Mesić.

Osim ove, objavljena knjiga ovog autora je “Mesići – Rod i zavičaji”, a u pripremi je još mnogo materijala. “Ovo je druga knjiga koju sam napisao, u prvoj sam odlučio proučiti povijest svoje obitelji. Tražeći pomoć stručnjaka kojeg sam tražio da mi pomogne dešifrirati moje rodoslovlje, dobio sam informaciju da, s obzirom na moj prikupljeni materijal, bi bilo šteta da to ne zapišem.”, govori Mesić o tome kako je nastala njegova prva knjiga.

Prva knjiga o pirotehničkim iskustvima

Stipo Bilić, inače voditelj naklade u POUVG, potpisuje uredništvo Mesićeve knjige te govori da je ovo prva, njemu poznata, knjiga s ovom temom.Ovo je prva knjiga u kojoj se netko usudio pisati o jednom čudnom životu ljudi, neizvjesnosti kad nosiš svaki dan glavu u torbi i ne znaš hoće li ti pipalica spasiti život ili promašiti. Zanimljivost je te neizvjesnosti u životu kada čovjek počisti nešto i drugima daje mogućnost da se mogu slobodno kretati. Kretao sam se i ja po tim prostorima, ali uvijek s jednom dozom opreza i straha. Naslušao sam se i priča o pogibijama mnogih ljudi i naših sugrađana te diljem lijepe naše i još uvijek je ostao veliki problem kako to riješiti do kraja. Najviše ovisi upravo o čovjeku koji radi taj posao.”, govori Bilić te napominje kako imamo puno knjiga o brigadama, ali da je ovo prvi puta da netko prikaže susret s tim nepoznatim stvarima koje su zakopane duboko u zemlji i koje vrebaju na svakom koraku.

Mesić napominje kako u ovoj knjizi ne želi biti sudac već da je napisao svoje iskustvo u novoj knjizi. “Motiv je bio i taj da su, nažalost, pirotehničari stradavali i mi smo bili u kategoriji za koju se samo pričalo kada bi netko stradao. Mi nismo policija, ni branitelji. Iako smo podizali neka spomen obilježja, željeli smo podići zajednički spomenik za 29 pirotehničara humanitarnog razminiranja, no nikad do toga nije došlo, a nažalost se bojim ni da neće.”, objašnjava dodajući da u knjizi popisuje sve žrtve, mjesta stradanja, od čega su stradali te je svaki događaj jedna velika priča.

“Pirotehničar dva puta ne smije pogriješiti”

Iskustvo koje ima stekao je diljem Hrvatske na ratom zahvaćenim područjima za vrijeme rata i nakon. “Tih 30 kvadratnih kilometara su moje životno iskustvo u tom poslu. To je malo ako gledamo da je u Hrvatskoj razminirano 1530 kvadratnih kilometara. No za jednog pojedinca da prehoda tisuće mjesta.. nije zanemarivo.” Mesić je počeo kao pirotehničar, nastavio kao voditelj skupine i voditelj radilišta, a za vrijeme rata je bio voditelj akcija koje su također opisane u knjizi. Posljednjih osam godina proveo je u Hrvatskom pirotehničkom centru kao pirotehnički nadzornik. 

Kako govori, srećom u svojim radnim danima nije imao teške nesreće te nije bilo mrtvih. “Poduzimao sam sve korake i mjere da površina bude sto posto sigurna. Motiv mi je bio da ljude, koje sam po prvi puta upoznao, ohrabrim i da im dam povjerenje. Napisao sam slučaj pogiblje u knjizi u detalje kako bi argumentirao da sam ja sve odradio u duhu zakona i pravila. Upravo na tim greškama smo učili i greške i nesreće su bile razlog zašto su se mijenjali zakoni i pravilnici. Na žrtvama smo se učili, usavršavali i donosili zakone i pravilnike.”, govori mi autor knjige.

Đuro Mesić inače stiže iz Požege pa i svoj početak spominje u knjizi iz iskustva prvog zapovjednika odreda narodne zaštite u mjesnoj zajednici. “Sam tijek i događaj, borba s ljudima, nije mi to davalo zadovoljstvo. Nakon toga sam dobio priliku da odem na obuku za pirotehničara. Nikada se nisam bavio oružjem, nisam ga volio, ali ovo mi je dalo poriv i ideju da dam svoj doprinos i osobno sam za sebe odgovaram. Što međutim, nije u sustavu bilo tako poslije, ali je to bio prvi korak.”, objašnjava Mesić te se prisjeća kako se drži izreke da pirotehničar dva puta griješi – kada odabere tu profesiju i onaj zbog kojih su mnogi nastradali.

U knjizi “RazMiniRaj Domovinu” nalaze se mnoge fotografije događaja, ljudi, ali i isječci iz novina koji dobro opisuju situacije s kojima se i sam Mesić susretao. “Teško je bilo odabrati što je bolje i što staviti, ali to je bila moja želja i ispunio sam je.”, zaključuje Mesić.

Knjigu inače možete nabaviti osobno od autora te preko izdavača Matice Hrvatske po cijeni od 80 kuna. Za knjigu se možete obratiti na matica.gorica@gmail.com te autoru na