Home Izdvojeno Dugogodišnja tradicija Jurjeva u Turopolju

Dugogodišnja tradicija Jurjeva u Turopolju

PODIJELITE

Za manje od tjedan dana Turopoljem će ponovno odzvanjati jurjevski napjevi. I ove godine Turopoljci će obilježiti blagdan sv. Jurja tradicionalnim paljenjem krijesa, ali i drugim manifestacijama.

Paljenje krijesa (obredne vatre) običaj je koji je nastao razvojem starih poganskih običaja paljenja vatri na određene dane u godini, većinom na prekretnici godišnjih doba. Vatra je označavala snagu sunca, a prema starim vjerovanjima imala je snagu da zaštiti i pročisti svijet od zla. Dolaskom kršćanstva, narod se teško odvajao od nekih starih običaja te su oni dobivali novo značenje.

Krijes (3)

U današnje vrijeme običaj paljenja krijesa počinje već oko Uskrsa, odnosno na Veliku Subotu, kada se pred nekim crkvama pali krijes i blagoslovi vatra. Na toj vatri pale se svijeće koje se tada nose kući i pale samo u posebnim prilikama. Nakon tog krijesa pali se onaj nama najpoznatiji – Jurjevski krijes. Tim krijesom tjera se zima i dočekuje proljeće, o čemu svjedoče i mnogi turopoljski napjevi koji spominju Juru zelenoga. Pepeo od Jurjevskog krijesa posipa se na vrtove i oranice kako bi zemlja bila plodna i dobro urodila.
U nekim krajevima Hrvatske krijes se pali i prvog svibnja na Međunarodni praznik rada, odnosno na blagdan Sv. Josipa radnika, a nakon toga na blagdan Duhova kada krijes označava Duha svetog koji je sišao na apostole u obliku plamenih jezika. Jedan od najpoznatijih krjesova je onaj na blagdan Sv. Ivana, kada je običaj da mladići preskaču zapaljeni krijes.

Osim paljenja krijesa, Jurjevo se obilježava i mnoštvom drugih običaja, poput kićenja stoke zelenim vijencima ili obilaskom čestitara koji okićeni zelenim grančicama hodaju od kuće do kuće pjevajući jurjevske napjeve.

Krijes (2)Kako biste doživjeli jurjevske običaje i sve blagodati ovog našeg kraja, dođite tijekom vikenda od 22. do 24. travnja u Turopolje.

Raspored Jurjevskih događanja u Velikoj Gorici i okolici:

Petak, 22. travnja: 

19 sati – Jurjevo u Mraclinu uz KUD Dučec (organizator Plemenita opčina turopoljska)

19 i 30 sati – Društveni dom Donja Lomnica, nastup KUD-a Nova Zora

Jurjevo u Velikoj Mlaki, nastup KUD-a Velika Mlaka

Subota, 23. travnja:

18 sati -Jurjevo u Gradićima uz koncert, izložbu starih krpa i ručnika te paljenje krijesa

19 sati – Prikaz jurjevskih običaja u Mičevcu u izvedbi KUD-a Mičevec

Jurjevo u Gorici – Turopoljski festival folklora, Park dr. Franje Tuđmana

17 sati – Nastup članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Velike Gorice te njihovih gostiju: FA Šiljakovina, VIS Jane, KUD Dučec iz Mraclina, KUD Slavuj iz Bukevja, KUD Dika iz Svete Klare, KUD Pleso, KUD Čiče iz Novog Čiča, Gradski zbor Franjo pl.Lučić, dječji zbor i muška skupina HPD Kučani, ansambl Zlatne godine i njihova dječja sekcija ‘Zlatni cifreki’, Zbor sindikata umirovljenika Velike Gorice ‘Turopoljska zvona’, plesna skupina Jasminke Podlejan iz Bukevja.

19 i 45 sati – Paljenje jurjevskog krijesa (Turopoljska udruga skauta TUR i POT)

20 i 15 sati – Koncert hrvatske etno glazbenice Lidije Bajuk i kvarteta

Nedjelja, 24. travnja: – Jurjevo u Starom gradu Lukavcu

Što vas sve čeka za Jurjevo, pogledajte ovdje.