Home Izdvojeno Dučecove spelancije: premijera dokumentarnog filma o Ljudevitu Juraku

Dučecove spelancije: premijera dokumentarnog filma o Ljudevitu Juraku

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije ”Cijena istine – priča o Ljudevitu Juraku” bit će premijerno prikazan u petak 17. studenog u sklopu Dučecovih spelancija u 20,15 sati u Zgradi u Mraclinu. Film je posvećen tragičnoj, ali i herojskoj figuri Ljudevita Juraka, čiju sudbinu autori filma, ne bez razloga, uspoređuju s drevnim primjerom Sokratove obrane prava na istinu. Redateljica i scenaristica filma je Lada Džidić Barić, a suscenarist je povjesničar i publicist Tihomir Ponoš.

Prof. dr. Ljudevit Jurak (1881.-1945.) jedan je od začetnika patologije u Hrvatskoj, stručnjak koji je u razdoblju između dvaju ratova stekao međunarodnu stručnu reputaciju na području patološke anatomije i sudske medicine. S takvim ugledom uvršten je 1943. godine u međunarodno povjerenstvo osnovano s ciljem istraživanja masovne grobnice u Vinici u zapadnoj Ukrajini.

Kako u svojim sjećanjima ”Mraclin – kak je negda bilo” navodi akademik Slavko Cvetnić, Ljudevit Jurak bio je u stručnom timu koji je u tad već asaniranom Mraclinu 1938. godine istraživao iznenadni pomor konja. Ta bolest je pod nazivom ”mraclinska bolest konja” ušla u međunarodnu veterinarsku literaturu, ali njeni uzroci ni do danas nisu razjašnjeni. Dječačka sjećanja Slavka Cvetnića, potkrijepljena njegovim kasnijim saznanjima na samom Veterinarskom fakultetu, govore da su na čelu ekipe koja je tada pomogla Mraclinu da se riješi opake bolesti – a tada je u Mraclinu bilo oko 440 konja! – stajali profesori s toga fakulteta Ljudevit Jurak i njegov kolega Jaroslav Sakar.

Organizator je KUD ”Dučec”, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.