Home Izdvojeno Došel nam je, došel Sveti Martin

Došel nam je, došel Sveti Martin

PODIJELITE

Danas je Martinje, imendan Svetog Martina, vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara. Narodni je običaj, a obilježava se uz jelo, piće i pjesmu.

U Turopolju se na današnji dan “krsti” mošt koji tada postaje vino. Običaj krštenja mošta danas ima parodijske značajke, često se glumci oblače u svećenike koji tada uz šaljive stihove vrše ceremoniju prelaska mošta u vino.

Martinje vino Sveti Martin umro je u 81. godini života 8. studenog 397. godine, a pokopan je na današnji dan, 11. studenog iste godine. On je katolički svetac i biskup koji je bio uspješan u pokrštavanju i evangelizaciji. Martin se opirao crkvenom licemjerstvu te je od braće svećenika tražio da budu uzor i primjer vjernicima zbog čega među njima nije bio omiljen. No, voljeli su ga siromasi i ljudi u nevolji.

Martinje se slavi i u sjeverozaparnim dijelovima Hrvatske te u Slavoniji, a glavna asocijacija na njega je Martinjska guska i mlinci uz pokoju čašu vina.

Ako se spremate proslaviti Martinje i popiti koju čašu više, ne zaboravite da vas policija čeka na svakom uglu. Spriječite plaćanje kazne i ugrožavanje drugih sudionika u prometu te ne sjedajte pijani za volan.