Home Crna Kronika Doktor i sestra nepravomoćno osuđeni zbog izvođenja ilegalnih pobačaja

Doktor i sestra nepravomoćno osuđeni zbog izvođenja ilegalnih pobačaja

Tri pobačaja napravili su u poliklinici koja nije bila ovlaštena za takve zahvate

PODIJELITE

Na velikogoričkom Općinskom sudu nepravomoćno su osuđeni doktor (55) i medicinska sestra (52) zbog protupravnog prekida trudnoće, piše Večernji list.

Tereti ih se da su 19. ožujka 2018., 5. travnja 2018. i 21. lipnja 2018. u ginekološkoj ordinaciji poliklinike u Ivanić-Gradu, prema prethodno dogovorenom terminu s trima pacijenticama, na njihov zahtjev, obavili pobačaje iako poliklinika nije bila ovlaštena za takav zahvat. Pobačaje su naplaćivali ukupno 7500 kuna.

Liječnik je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro, a izrečena mu je i novčana kazna u iznosu od 250 dnevnih dohodaka, odnosno 41.666 kuna. Medicinska sestra je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 mjeseci, a zatvorska kazna joj je također zamijenjena radom za opće dobro.

Od liječnika i medicinske sestre oduzeta je protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 7500 kuna, navodi dnevnik.

Iako je pobačaj po zakonu u Hrvatskoj legalan te ga se legalno može napraviti u 29, što privatnih što državnih ustanova, činjenica je da zbog liječničkog priziva savjesti postao gotovo nedostupan, piše Večernji.