Home Izdvojeno Dodjeljene nagrade Scene Gorica i portala Drame.hr

Dodjeljene nagrade Scene Gorica i portala Drame.hr

Predstavu "Sarina nit", prema pobjedničkom tekstu Marije Solarević režirat će Ivana Peroš, a premijera je u veljači

PODIJELITE

Sarina nit, predstava koja progovara o identitetu, namijenjena mladim osnovnoškolcima novi je naslov iz radionice Scene Gorica čiju ćete premijeru imati prilike pogledati već u veljači. Rezultat je to natječaja za dramu za mlade koji je Scena Gorica organizirala prvi put u suradnji s web portalom Drame.hr. U ponedjeljak je održano i svečano proglašenje dobitnika u caffe baru Ledana, uz druženje organizatora i razgovor o položaju mladih, a onda i hrvatskih autora i dramaturga na kazališnoj sceni.

Espi Tomčić (lijevo) primio je nagradu od pet tisuća kuna kao najbolji mladi autor do 25 godina

No, vratimo se na natječaj, jer on je ipak malo svjetliji od ove teme. Na njega je pristiglo 17 naslova, a kvalitetni tekstovi mladih autora rezultirali su time da su dodijeljene čak tri nagrade.

Sarina nit- premijera u veljači

Već spomenuta Sarina nit, autorice Marije Solarević imala je sreću te joj j pripala nagrada postavljanja teksta na daske. “Uzbuđena sam i sretna i jedva čekam vidjeti ljudsku reakciju na napisani tekst jednom kad oživi na pozornici”, govori nam Marija.

S lijeva na desno: Ivana Peroš (redateljica), Marija Solarević (nagrađena autorica), Mirta Puhlovski (drame.hr)

Režirat će ga redateljica Ivana Peroš dok će za glumce i glumice biti raspisana audicija, dodaje pak voditeljica Scene Gorica, Mia Krajcar. Scena Gorica često postavlja hrvatske autore; tu su uspješnice Nine Horvat (I živjeli su sretno, I živjele su sretno), sve do novih naslova poput Tonke Bontonke prema tekstu Dunje Fajdić i Jelene Radan, ili pak najnovijeg “Zov divljine” Kristine Kegljen čija se premijera očekuje krajem studenog.

Mia Krajcar, voditeljica Scene Gorica

Prva nagrada za mladog autora do 25 godina u iznosu od pet tisuća kuna pripala je tekstu “#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvoEspi Tomičić dok je s dvije tisuće kuna nagrađen tekst “Privremeni luzeri” Beatrice Kurbel.

Inače, portal drame.hr ove godine obilježava deset godina rada, a na njemu se može pronaći stotinjak autorskih djela hrvatskih autora. “Nadam se da ćemo nastaviti i ovu suradnju sa Scenom Gorica ali i da ćemo potaknuti i druge da čitaju, objavjuju i postavljaju mlade autore na scenu”, zaključuje producentica Mirta Puhlovski s portala drame.hr